Περισσότερες καυτές μέρες, με θύματα τους κατοίκους των πόλεων

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Πιο δυσμενείς θα γίνουν τα επόμενα χρόνια για την υγεία των ανθρώπων οι συνθήκες αφόρητης ζέστης λόγω της κλιματικής αλλαγής, τονίζει σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr ο Ανδρέας Ματζαράκης,επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου ανθρώπo-βιομετεωρολογίας της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας

 

Για την μείωση της αστικής θερμονησίδας (UHI), ο κ. Ματζαράκης υποστηρίζει ότι απαιτούνται περισσότερες παρεμβάσεις στις πόλεις για την καλύτερη ποιότητα της αστικής ζωής, με την εφαρμογή συστημάτων προειδοποίησης, την αύξηση του ποσοστού κατάλληλων δένδρων και αλλαγές στην πολεοδομία.

Απεικόνιση της θερμοκρασιακής διαφοράς, ανά περιοχές, κατά την εξέλιξη του φαινομένου (UHI - Urban Heat Island)

Απεικόνιση της θερμοκρασιακής διαφοράς, ανά περιοχές, κατά την εξέλιξη του φαινομένου (UHI - Urban Heat Island)

Tο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας (UHI) μελετάται εδώ και αρκετές δεκαετίες;

Η αστική θερμονησίδα μελετήθηκε αναλυτικά για πρώτη φορά από τον Λουκ Χόουαρντ το 1833 στο Λονδίνο. Η αστική θερμόνησίδα αναφέρεται συνήθως στην διαφορετική θερμοκρασία που υπάρχει μεταξύ μιας πόλης και της υπαίθρου της. Η θερμοκρασία μπορεί να είναι η θερμοκρασία του αέρα ή της επιφανείας. Κατά μέσο όρο η θερμοκρασία του αέρα στις πόλεις θα αυξηθεί κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, μπορεί όμως να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και πάνω από δέκα βαθμούς. Οι μεγαλύτερες διάφορες συναντώνται κατά την διάρκειά της νύχτας. Η θερμοκρασία δεν είναι η μόνη κλιματική διαφορά που υπάρχει. Διαφορές υπάρχουν στην υγρασία, τον άνεμο, την ηλιακή και γήινη ακτινοβολία. Ο λόγος για την αυξημένη θερμοκρασία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες και περισσότερες επιφάνειες που απορροφούν και να αντανακλούν την ακτινοβολία του ηλίου και την αποθήκευση της θερμότητας στις πόλεις.

Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλεί στους κατοίκους των πόλεων το φαινόμενο UHI;

Η αυξημένη θερμοκρασία, η διαφορετική υγρασία, ο μειωμένος άνεμος και η διαφορετική ακτινοβολία (συνήθως αυξημένη είναι η ακτινοβολία από τα κτήρια και άλλες επιφάνειες) σημαίνουν για τους κατοίκους των πόλεων μεγαλύτερη θερμική επιβάρυνση (στρες) κατά τους θερινούς μήνες και μειωμένο κρύο για τους ψυχρούς μήνες.

Πόσο επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή το UHI;

Η αναμενομένη αλλαγή του κλίματος, κατά μέσο όρο, είναι της τάξης των 2 με 4 βαθμών Κελσίου. Κοντά στον μέσο ορό της διαφοράς μεταξύ πόλης και υπαίθρου. Άρα, ζούμε ήδη τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής μέσα στις πόλεις. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι οι συνθήκες μέσα στις πόλεις θα είναι πιο δυσμενείς στο μέλλον.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη;

Οι συνθήκες είναι περίπου ίδιες, με περισσότερα πλεονεκτήματα το χειμώνα και αύξηση της θερμικής επιβάρυνσης τα καλοκαίρια. Οι καύσωνες είναι θέμα και στην Ευρώπη και υπάρχουν από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες και αρμόδιες αρχές για την υγεία ήδη συστήματα προειδοποίησης για καύσωνες ειδικά για την υγεία κυρίως των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων σας, ποια θα είναι η συχνότητα των πολύ ζεστών ημερών τις επόμενες δεκαετίες;

Τα κλιματικά μοντέλα μας δίνουν τις τάσεις και είναι δύσκολο να δώσουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Οι προσομοιάσεις για την Δυτική Ευρώπη για το μέσον του 21 αιώνα δείχνουν μια αύξηση κατά 10 ημέρες και για το τέλος του αιώνα να διπλασιάζονται οι ημέρες με τη θερμική επιβάρυνση.

Ποιες πρέπει να είναι οι παρεμβάσεις στις πόλεις για την καλύτερη ποιότητα της αστικής ζωής;

Οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι άμεσες, όπως η εφαρμογή συστημάτων προειδοποίησης και τις απαιτούμενες οδηγίες προστασίας. Και συντονισμένες δράσεις, για την μείωση της αστικής θερμονησίδας, σε συνεργασία με την αστική πολεοδομία, χωροταξία και αρμόδιες υπηρεσίες για την υγεία. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η αύξηση του ποσοστού κατάλληλων δένδρων η και αλλαγές στην πολεοδομία, με πόλεις προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση