APOLLO: Η εφαρμογή που επιτρέπει στους αγρότες να... καλλιεργούν από μακριά

του Νίκου Αβουκάτου

Οι αγρότες του μέλλοντος θα μπορούν να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις για την καλλιέργειά τους. Η έξυπνη ηλεκτρονική πλατφόρμα «APOLLO» σύντομα θα δίνει χρήσιμες προσωποποιημένες αγρονομικές συμβουλές στον παραγωγό και θα είναι σε θέση να κάνει την εκτίμηση του μεγέθους της συγκομιδής.

Πιο αναλυτικά, η πλατφόρμα «APOLLO» χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα και δεδομένα μετεωρολογικών προγνώσεων, σε συνδυασμό με μαθηματικά μοντέλα ανάπτυξης των καλλιεργειών και θα δίνει προσωποποιημένες αγρονομικές συμβουλές στον παραγωγό για την κατεργασία του εδάφους, για τον προγραμματισμό της άρδευσης και για την ανάπτυξη της καλλιέργειας, ενώ θα είναι σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος της συγκομιδής.

Έτσι, ο κάθε παραγωγός θα μπορεί να έχει στο smartphone, το tablet ή τον υπολογιστή του την διαχείριση του χωραφιού του και να βλέπει τι γίνεται στο χωράφι του από απόσταση.

Η έξυπνη πλατφόρμα «APOLLO» αναπτύσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 «APOLLO project – An advisory platform for small farms based on Earth Observation». Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη γεωργικών συμβουλευτικών υπηρεσιών που αποσκοπούν κατά κύριο λόγο, αλλά όχι αποκλειστικά, σε μικροκαλλιεργητές.

Ακόμη, αναμένεται να προωθήσει τα οφέλη της γεωργίας ακριβείας στους αγρότες μέσω απαραίτητων και χρήσιμων πληροφοριών, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δορυφορικών δεδομένων που παρέχονται από το πρόγραμμα Copernicus της ΕΕ.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της πλατφόρμας έχουν ως στόχο την βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, που θα οδηγήσει σε μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων,  με τη χρήση λιγότερων φυτοφάρμακων, λιπασμάτων, νερού και καυσίμων, αλλά και σε υψηλότερες αποδόσεις και, ως εκ τούτου, σε αύξηση της κερδοφορίας και την ανταγωνιστικότητας.

Ο χρήστης της πλατφόρμας θα μπορεί να επιλέγει τέσσερις υπηρεσίες:

- Προγραμματισμός της μηχανικής κατεργασίας του χωραφιού

- Προγραμματισμός των αρδεύσεων

- Παρακολούθηση της ανάπτυξης του βιολογικού κύκλου της καλλιέργειας

- Εκτίμηση της απόδοσης της καλλιέργειας.

Η πλατφόρμα «APOLLO», κάνοντας χρήση ανοικτών δεδομένων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών, φιλοδοξεί να καταστήσει προσιτή και εύκολη τη χρήση γεωργικών συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα είναι διαθέσιμες  στους αγρότες, τις αγροτικές ενώσεις και τους γεωργικούς συμβούλους.

Πέρα από τις καινοτόμες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιεί η πλατφόρμα, στην φάση της ανάπτυξής της εμπλέκει και τους ίδιους τους χρήστες, ώστε το τελικό προϊόν να ταιριάζει επακριβώς στις ανάγκες των χρηστών, είτε αυτοί είναι μεμονωμένοι παραγωγοί, είτε είναι συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών ή γεωργικοί σύμβουλοι.

«Μέσα από την εμπλοκή των χρηστών, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα η οποία θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του κάθε χρήστη και θα μιλάει "τη γλώσσα του". Δεν έχουμε στόχο να αναπτύξουμε μία ακόμη εφαρμογή που θα είναι πολύπλοκη στη χρήση της και θα απευθύνεται στο τέλος μόνο στην επιστημονική κοινότητα», τόνισε ο Στέλιος Κωτσόπουλος, γεωπόνος-γεωργικός μηχανικός.

Διαχειρίστρια  του έργου είναι η Δρ. Μάχη Συμεωνίδου, γεωπόνος-αγροτοοικονομολόγος.

Το έργο «APOLLO» έχει εννέα εταίρους από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο και Σερβία).

Η εναρκτήρια συνεδρίασή του πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Για την Ελλάδα η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος γίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών-Πέλλας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση