Ο TAP τροφοδοτεί τη Βόρεια Ελλάδα με θετική ενέργεια

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) αποτελεί ένα σημαντικό έργο ενεργειακής υποδομής, μέρος του εκτεταμένου Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, που αποσκοπεί στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού των ευρωπαϊκών αγορών. Είναι ένα από τα κυριότερα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ευρώπη που θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειάς της. Παράλληλα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να τονώσει την τοπική ανάπτυξη, να διευκολύνει τη μελλοντική πρόσβαση στο φυσικό αέριο κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και να ενισχύσει την απασχόληση.

Οι εργασίες κατασκευής εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς

TAP2

Οι εργασίες πραγματοποίησης του αγωγού συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ενώ το έργο ήδη από τον Μάιο του 2016 έχει εισέλθει στη φάση κατασκευής. Περισσότεροι από 10.000 σωληναγωγοί έχουν παραδοθεί στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, από το σύνολο των περίπου 32.000 που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού στην Ελλάδα. Οι σωληναγωγοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατασκευάζονται από την ελληνική εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., αποθηκεύονται στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια μεταφέρονται κατά μήκος της όδευσης του αγωγού.

Η κατασκευή στην Ελλάδα αφορά σε 550 χλμ αγωγού, σε βάθος περίπου ενός μέτρου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, 23 βαλβιδοστάσια, ένα σταθμό συμπίεσης με πιθανότητα μελλοντικής κατασκευής ενός ακόμα σταθμού, καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2019, ενώ οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου θα αφιχθούν το 2020.

Οι εργολήπτες στους οποίους έχει ανατεθεί η κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού στην Ελλάδα, η εταιρεία Spiecapag και η κοινοπραξία Bonatti/ J&P Avax, έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους στη Ζώνη Εργασίας από την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Ο TA, με δεδομένη την αταλάντευτη δέσμευση του TAP στην υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον (ΥΑΠ), και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει απέναντι στις φιλοξενούσες κοινωνίες, τους εργαζομένους και τους μετόχους του, ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική «μηδενικής-βλάβης» και διασφαλίζει ότι όλες οι εργασίες πληρούν τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα ΥΑΠ.

Τόνωση της ανάπτυξης και της ευημερίας στη Βόρεια Ελλάδα

Η κατασκευή του TAP θα καταστήσει την Ελλάδα βασικό κόμβο στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως θα τονώσει την περιφερειακή ανάπτυξη και την τοπική οικονομία της Β.Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια σχεδιασμού, συμμετείχαν στο έργο περισσότερες από 150 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ ακόμη περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης αναμένεται να δημιουργηθούν κατά τη φάση κατασκευής, από τις εργασίες που θα πραγματοποιήσουν οι κατασκευάστριες εταιρείες.

Επίσης, ο TAP έχει δεσμευτεί οικειοθελώς να επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα στη Β.Ελλάδα, με εστίαση στις τρεις περιφέρειες, της Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης από όπου θα διέλθει ο αγωγός.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση