Θάσος: Ανησυχία για το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής μελιού

Είναι το νησί του μελιού. Αν και γνωστή ως αγαπημένος τουριστικός προορισμός της Βόρειας Ελλάδας, η Θάσος έχει ένα ακόμη πολύτιμο προϊόν για το οποίο είναι υπερήφανη. Είναι το πευκόμελο που παράγουν οι μελισσοκόμοι όχι μόνο του ίδιου του νησιού αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας. «Eδώ εξυπηρετούνταν η μισή μελισσοκομία της Ελλάδας, όλη η Βόρεια Ελλάδα βασιζόταν σε αυτό το νησί», σημείωσε ο Κώστας Παναγιωτόπουλος - πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου στο ΑΜΠΕ.

Η μεγάλη δασική πυρκαγιά που τελικά έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχει επιφέρει σημαντική καταστροφή στον φυσικό χώρο τον οποίο οι μέλισσες αξιοποιούν για να παράγουν το θρεπτικό προϊόν που είναι γνωστό και ως ‘διατροφικό χρυσάφι’: «Κάθε χρόνο το νησί μας παράγει 3.000 τόνους μέλι» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνοντας πως η ποσότητα είναι το 1/3 της ελληνικής παραγωγής. Χαρακτήρισε δε την καταστροφή στα πευκοδάση ως μια καταστροφή που «δεν πληρώνεται».

Την ίδια ώρα πάντως ο πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου τόνισε πως και ο Συνεταιρισμός και οι κάτοικοι της Θάσου θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποκατασταθεί αυτή η ζημιά ενώ υπάρχουν «αποθέματα για δύο χρόνια» από το πολύτιμο διατροφικό συμπλήρωμα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση