Περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη από την ΕΣΕΚ

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Νέα επενδυτικά και αναπτυξιακά «βήματα» πραγματοποιεί η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας (Ε.Σ.Ε.Κ.), η οποία αξιοποιεί την βιομάζα για την παραγωγή στερεών καυσίμων, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργώντας παράλληλα και θέσεις εργασίας.

Μετά την υλοποίηση της πρώτης φάσης του επενδυτικού της σχεδίου, δηλαδή την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής στερεών καυσίμων, που η Greenagenda.gr παρουσίασε παλαιότερα, η ΕΣΕΚ υλοποιεί πλέον και άλλες δράσεις, οι οποίες εδραιώνουν τη θέση της στο ενεργειακό πεδίο.

Η περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας παράγει κάθε χρόνο περίπου 200.000 τόνους βιομάζας με τη μορφή υπολειμμάτων της αγροτικής καλλιέργειας ή της δασικής εκμετάλλευσης, οι οποίοι είτε καίγονται άσκοπα και αδικαιολόγητα διαχέοντας στην ατμόσφαιρα ρύπους, είτε απορρίπτονται ανεξέλεγκτα αντί να αξιοποιούνται ενεργειακά με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, καθώς και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων.

Πλέον, η ΕΣΕΚ έχει ολοκληρώσει σχεδιασμό για τη δημιουργία και λειτουργία εφοδιαστικής αλυσίδας βιομάζας, με πιλοτική συγκομιδή σε έκταση 1.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Σοφάδων και Παλαμά.

Για την συγκομιδή και μεταφορά της βιομάζας συνεργάστηκε με τοπικά συνεργεία και αγρότες του νομού, παρέχοντας επιπλέον εισοδηματικό κίνητρο στους επαγγελματίες της Καρδίτσας για συνεργασία μαζί της.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την εφαρμογή της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι αρκετά, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντική συμπίεση του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας, όταν οι ποσότητες που θα απαιτούνται θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το δεύτερο στάδιο του επενδυτικού σχεδίου της ΕΣΕΚ, αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.

Το νέο έργο έχει χωροθετηθεί στο διπλανό ιδιόκτητο αγροτεμάχιο της ΕΣΕΚ και είναι σε εξέλιξη.

Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα παράγει επίσης θερμική ενέργεια, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί είτε στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του σημερινού εργοστασίου, είτε σε νέες εγκαταστάσεις (π.χ. εισαγωγή νέων καλλιεργειών υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα θερμοκήπια).

Να σημειωθεί ότι το αρχικό εργοστάσιο παραγωγής στερεών καυσίμων κατασκευάστηκε σε ιδιόκτητο χώρο 22 στρεμμάτων στην Αγιοπηγή του Δήμου Καρδίτσας.

Η δυναμικότητα του είναι ετησίως 1.100 τόνοι πέλλετ ξύλου, σε συσκευασίες των 15 κιλών. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του πέλλετ είναι τεμαχίδια ξύλου ή πριονίδια, τα οποία η ΕΣΕΚ προμηθεύεται από τοπικές βιομηχανίες.

Ακόμη, η βιομηχανία παραλαμβάνει και υπολείμματα ξυλείας και υλοτομίας, σε συνεργασία με τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς, καθώς και αγροτικά υπολείμματα, κλαδονομή και άλλες μορφές κατώτερης ποιότητας βιομάζας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση