Αποερημοποιήση περιοχών χωρίς άρδευση

του Νίκου Αβουκάτου

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων συμμετέχει στο πιλοτικό έργο με τίτλο LIFE Green Link (LIFE 15 CCA/ES/000125), το οποίο χρηματοδοτείται από το εργαλείο LIFE της ΕΕ στην ενότητα: Climate Change Adaptation project application.

Κύριο αντικείμενο του έργου αποτελεί η αποκατάσταση εδαφών μέσω εφαρμογής καινοτόμου τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί «βάσεις δοχείων» για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη κυρίως δενδρωδών καλλιεργειών για την αποκατάσταση εδαφών χωρίς την ανάγκη άρδευσης. Ο συνδυασμός με χρήση μυκόρριζας αυξάνει την αποδοτικότητα του συστήματος, λόγω της συγκέντρωσης άνθρακα στο έδαφος. Το υλικό κατασκευής των δοχείων είναι 100% βιοαποδομήσιμο.

«Στόχος του έργου είναι να προωθήσει στρατηγικές κλιματικής προσαρμογής για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού καθώς επίσης και να συμβάλει στην βελτίωση της βιοποικιλότητας, της δυνατότητας καλλιέργειας σε περιοχές χωρίς βλάστηση και καλλιεργειών και την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, εμποδίζοντας την ερημοποίηση των περιοχών της Μεσογείου», τόνισε ο Δημήτρης Κουρκούμπας, MSc, Μηχανολόγος Μηχανικός -Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, μιλώντας στη Greenagenda.gr.

Κύρια πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας:

•       Δέκα φορές πιο οικονομική από τη χρήση στάγδην άρδευσης για δενδρώδεις καλλιέργειες

•       Το δοχείο είναι βιοαποδομήσιμο, με αποτέλεσμα να αποτελεί οργανικό υπόστρωμα για το δενδρύλλιο με τη βιοδιάσπασή του

•       Απαιτεί ελάχιστες ποσότητες νερού και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε επικλινή εδάφη

Πιλοτική εφαρμογή του έργου θα πραγματοποιηθεί σε τρεις χώρες της Μεσογείου: Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Για την περίπτωση της Ελλάδας, το πιλοτικό έργο θα λάβει χώρα στην περιοχή των εδαφών των λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία (ΛΚΔΜ) σε έκταση 10 ha.

«Η επιτυχής εκτέλεση του έργου θα συμβάλει στην αποκατάσταση εδαφών μέσω οικονομικής και φιλικά περιβαλλοντικής τεχνολογίας, στην εξοικονόμηση κόστους στις δράσεις αποκατάστασης εδαφών των λιγνιτωρυχείων, καθώς επίσης και στην εναρμόνιση με τις οδηγίες της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας για την αποκατάσταση εδαφών», υπογράμμισε ο κ. Κουρκούμπας.

Επικεφαλής του πιλοτικού προγράμματος είναι οι:

Παναγιώτης Γραμμέλης, Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός-Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων.

Δημήτρης Κουρκούμπας, MSc, Μηχανολόγος Μηχανικός -Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση