Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Think global, act local

του Στέφανου Τσιάρα*

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων το 1931. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων υπογράφτηκε στο Παρίσι το 1978. Σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα η κατάσταση για τα ζώα είναι μάλλον χειρότερη όπως φαίνεται κι εδώ.

Πολλά είδη εξαφανίστηκαν από τη φύση και υπάρχουν πλέον μόνο σε ζωολογικούς κήπους ή ζωολογικά πάρκα, όπως για παράδειγμα το είδος Όρυξ Ντάμμα (Oryx dammah), ένα είδος γαζέλας ή αντιλόπης. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά είδη τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε για αυτά; Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας, το σύνολο της πανίδας που βρίσκεται σε κίνδυνο ανέρχεται σε ποσοστό 15%. Στη σημερινή εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την άμεση και γρήγορη πληροφόρηση, το μάρκετινγκ παίζει μεγάλο ρόλο. Έτσι ένα παιδί του δημοτικού είναι πιο πιθανό να απαντήσει στην ερώτηση «Ξέρεις κάποιο ζώο που να απειλείται με εξαφάνιση;», «Το πάντα», ή αλλιώς αιλουρόποδη αρκούδα (Ailuropoda melanoleuca), παρά τη νανόχηνα (Anser erythropus), τον ασπροπάρη (Neophron percnopterus) ή το τσακάλι (Canis aureus).

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα, η πληροφόρηση είναι ακόμη ελλιπής. Μια λύση θα μπορούσε να ήταν η αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού της χώρας προκειμένου να ενισχυθεί το μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος καθιερώνοντας τον θεσμό του προσκεκλημένου ομιλητή ή και οργανώνοντας βιωματικές δράσεις εκτός σχολείου με επισκέψεις στη φύση. Ή κάτι ακόμη πιο απλό, όπως αυτό που οργανώνεται στη Σουηδία για παράδειγμα, όπου γονείς και παιδιά θα δημιουργούν ιστορίες με πρωταγωνιστές ζώα αντλώντας έμπνευση από τους μύθους του Αισώπου. ("The Aesops Fables lecture", http://www.worldanimalday.org.uk/).

Ως κατακλείδα θα έλεγα ότι η φράση «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» (Think global, act local) ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της προσέγγισης του προβλήματος των απειλούμενων ζώων. Η διάσωση του ασπροπάρη για παράδειγμα είναι εξίσου σημαντική με την προστασία της γαλάζιας φάλαινας, καθώς κάθε ζώο έχει τη θέση του στο οικοσύστημα και στην τροφική αλυσίδα.

Βιβλιογραφία
Λεγάκις, Α. και Μαραγκού Π. (2009). Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία. Αθήνα.

* Ο Στέφανος Τσιάρας είναι Διδάκτωρ Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση