Ένα στα τρία σκουπίδια στον βυθό είναι πλαστική σακούλα

Ενδιαφέρουσες προτάσεις και πολύτιμα συμπεράσματα αναδείχθηκαν στην Ημερίδα με τίτλο «ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Υφιστάμενη κατάσταση, προκλήσεις και καλά παραδείγματα», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 στο Μέγαρο ΟΛΠ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος, «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», που υλοποίησαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

Κεντρικό άξονα της εκδήλωσης αποτέλεσε η «επόμενη μέρα» της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, μέσω της ενσωμάτωσης της σχετικής Οδηγίας - Πλαίσιο 2015/720 στο εθνικό δίκαιο, όσο και σε επίπεδο αλλαγής συμπεριφοράς των καταναλωτών, ούτως ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα μείωσης της συγκεκριμένης συσκευασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίστηκε ο κομβικής σημασίας ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξουν οι Δήμοι και η ανάγκη ενίσχυσής του από την κεντρική διοίκηση με την παροχή κινήτρων, για την εντατικοποίηση αντίστοιχων δράσεων.

Πιο αναλυτικά, η Ημερίδα ξεκίνησε με ανάγνωση της επιστολής που απέστειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, στην οποία εξάρθηκε η σημασία προσπαθειών όπως το «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» και αναφέρθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει το Υπουργείο για τη μείωση των απορριμμάτων στη θάλασσα. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η Οδηγία 2015/720/ΕΕ θα τεθεί σε διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πρόεδρο του ΕΟΑΝ κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας, ενδεχομένως, να υπερβούν τις απαιτήσεις της εν λόγω Οδηγίας.

Πολιτόπουλος

Σε σχέση με το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», οι φορείς υλοποίησής του αναφέρθηκαν στην πολύ αγαστή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ τους και στα εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που αυτή απέφερε. Πιο αναλυτικά για τα επιτεύγματά του μίλησε στην παρουσίασή της η κα. Χριστίνα Γαρουφαλιά, συντονίστρια του προγράμματος, η οποία τόνισε την ευρεία απήχησή του στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, ως απότοκο των στοχευμένων δράσεων και της ενεργού συμμετοχής τόσο του Δήμου όσο και των επιχειρήσεων του νησιού στον περιορισμό της πλαστικής σακούλας. Με βάση τα παραπάνω, η κα. Γαρουφαλιά υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των δράσεων, εντατικοποίησης και παρακολούθησής τους, ούτως ώστε η θετική επίδραση και τα αποτελέσματα του προγράμματος να εδραιωθούν και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, ως καλό παράδειγμα και για άλλες περιοχές.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην κα. Gaëlle Haut, εκπρόσωπο του Surfrider Foundation Europe, η οποία επισήμανε ότι, σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 70% των Ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζουν την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, γεγονός που πιστοποιεί την ωρίμανση των συνθηκών για πλήρη απεξάρτηση από τη συγκεκριμένη συσκευασία και την ανάγκη εντατικοποίησης συνεργειών και δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κα Σταυρούλα Κορδέλα από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αναφερόμενη στο μέγεθος του προβλήματος, παρουσίασε ευρήματα σχετικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία, οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το 1/3 των απορριμμάτων στο βυθό και το 1/5, αντίστοιχα, στις ακτές. Ο κ. Ανδρέας Σωτηρόπουλος, εκπροσωπώντας το ευρωπαϊκό έργο LIFE DEBAG, ανέδειξε τις δράσεις για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας που υλοποιούνται στη Σύρο.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων περιβαλλοντικών ΜΚΟ, που ακολούθησαν, φώτισαν με συντριπτικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό τις ανυπολόγιστες συνέπειες της πλαστικής σακούλας και άλλων πλαστικών απορριμμάτων στους θαλάσσιους οργανισμούς. Ενδεικτικά αναφέρθηκε, ότι η ποσότητα πλαστικών σακουλών είναι τέτοια που οι φώκιες δε βρίσκουν χώρο να γεννήσουν και εξωθούνται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, ότι νεκροψίες σε φυσητήρες έχουν πιστοποιήσει την ύπαρξη πλαστικών καταλοίπων στους περισσότερους από αυτούς, ότι η κατάποση πλαστικών εμποδίζει τις θαλάσσιες χελώνες  να καταδυθούν, ενώ σύμφωνα με μελέτες μέχρι το 2050 το 99% των θαλάσσιων πουλιών θα έχει καταπιεί πλαστικό.

Αναφορικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/720/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο, η εκπρόσωπος του ΕΟΑΝ κ. Έφη Τριτοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και ότι προκρίνεται η επιβολή ανταποδοτικού τέλους για την πολύ λεπτή πλαστική σακούλα, με πιθανή επέκτασή του και για τη σακούλα πάχους 50-100 μm. Ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, υπογράμμισε ότι, αν και η πλήρης απαγόρευση αποτελεί την ιδανική λύση, ένα τόσο δραστικό μέτρο θα προκαλούσε σοκ στην αγορά. Κρίνεται, όμως, απολύτως αναγκαία η επιβολή τέλους, μέρος του οποίου, παράλληλα προτείνεται, να διοχετεύεται σε Δήμους που υλοποιούν δράσεις για τη μείωση της πλαστικής σακούλας και άλλων σχετιζόμενων με το περιβάλλον δράσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Στρογγυλό Τραπέζι, στο οποίο συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης και εκπρόσωποι πρωτοβουλιών αντίστοιχων με το «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» από τη Σαντορίνη, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σκιάθο, και τη Σύρο. Στη διάρκειά του αναδείχθηκαν οι επιμέρους δράσεις των νησιών και επισημάνθηκε ο καθοριστικός ρόλος των Δήμων στην απήχηση και αποδοχή από την τοπική κοινωνία πρωτοβουλιών που κατατείνουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Δείτε αναλυτικά τις παρουσιάσεις των εισηγητών, πατώντας ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση