Τα ελληνικά σκάφη θα βραβεύονται, εάν προστατεύουν το περιβάλλον

του Νίκου Αβουκάτου

Μετά τη βράβευση με «Γαλάζια Σημαία» σε ακτές και μαρίνες, όπως κάνει γνωστό σήμερα η Greeangenda.gr, επίκειται και η βράβευση σκαφών τα οποία θα πληρούν βασικά κριτήρια για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα αναμένεται να εισαχθεί στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος από τις πρώτες χώρες στη Μεσόγειο, το 2017.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης ήδη έχει ξεκινήσει σειρά επαφών, οι οποίες θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, με ιδιοκτήτες σκαφών περιήγησης τουριστών σε Σαντορίνη και Χαλκιδική. «Αναμένουμε να ενταχθούν αρκετά σκάφη στο Πρόγραμμα. Πλέον οι εταιρείες  δίνουν μεγάλη σημασία στις Περιβαλλοντικές πρακτικές και εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα», τόνισε η συντονίστρια του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος αφορά σε σκάφη αειφόρου τουρισμού, όπως καταδύσεων,  παρατήρησης πουλιών, έρευνας αλλά και σκάφη οι κάτοχοι των οποίων ακολουθούν περιβαλλοντικές πρακτικές.

Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση (πληροφόρηση για θέματα περιβάλλοντος), την περιβαλλοντική διαχείριση (π.χ. ανακύκλωση, διαχείριση λυμάτων), την ασφάλεια και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, με στόχο τον υπεύθυνο τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ήδη για το 2016 το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε Ισλανδία και Ισπανία (στον Βισκαϊκό κόλπο) και μάλιστα βραβεύθηκαν τα πρώτα σκάφη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση