Έλληνες φοιτητές κυνηγούν την πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό βίντεο για την κλιματική αλλαγή

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα βήμα πριν κατοχυρώσουν το βραβείο του πιο δημοφιλούς βίντεο σε διαγωνισμό για την κλιματική αλλαγή βρίσκονται οι Έλληνες φοιτητές της Ομάδας «Σκύρος 2016». Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 7-18 Νοεμβρίου στο Μαρακές στην 22η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών (COP22) για την Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στον διαγωνισμό έχουν πάρει μέρος περισσότερες από 860 συμμετοχές, από 153 χώρες. Καθημερινά, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, μπορείτε να δώσετε τη ψήφο σας για να παραμείνει η ελληνική συμμετοχή στη πρώτη θέση και να κερδίσει τον διαγωνισμό. Ψηφίστε, λοιπόν, πατώντας ΕΔΩ.

«Η δική μας συμμετοχή έλαβε μέχρι στιγμής τρομερή υποστήριξη. Η επιτυχημένη επικοινωνιακή προσέγγισή μας, σε συνδυασμό με την προώθησή του περιβαλλοντικού έργου του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, στους  επισκέπτες από διάφορες χώρες και μέρη της Ελλάδας, στο λιμάνι της Λιναριάς μας έφερε στην πρώτη θέση σε δημοσιότητα μέχρι στιγμής. Έχουμε λάβει ισχυρή υποστήριξη από Αμερική, Μεξικό, Γαλλία, Γερμανία και κάθε μεριά του πλανήτη, κι αυτή την στιγμή είμαστε ένα βήμα πριν κατοχυρώσουμε το βραβείο του πιο δημοφιλούς  βίντεο για το διαγωνισμό ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Η νέα γενιά της Ελλάδας μας δίνει ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής και πραγματικής δράσης προσωπικά για τον καθένα μας, αλλά και των ανθρώπων που κυβερνούν και χαράσσουν πολιτικές. Η ανάγκη τής νέας γενιάς για δράση ενάντια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι εμφανής, μέσα από δημιουργικές πράξεις, όπως το βίντεο μας», τόνισε η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Ο διαγωνισμός είναι μια συνεργασία του προγράμματος Connect4Climate του World Bank Group, των Ηνωμένων Εθνών, της UNEP κι άλλων ισχυρών φορέων. Σκοπός τους είναι να ενώσουν την δύναμη της φωνής της νέας γενιάς όλου του πλανήτη.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, η Ελλάδα ανήκει στα 18 πιο θερμά σημεία ανά τον πλανήτη. Μέχρι στιγμής, το κλίμα της χώρας μας είναι ευνοϊκό για την οικονομία (τουρισμός και γεωργία), όμως σύντομα θα έρθει αντιμέτωπο με μεγάλα προβλήματα, καθώς η συμπεριφορά μας προκαλεί έντονες πιέσεις. Συνεπώς, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μας απασχολήσει άμεσα και πολύ πιο σύντομα. Η ελληνική παρουσία στον διαγωνισμό δείχνει το εθνικό ενδιαφέρον και την ανάγκη για αλλαγή της συμπεριφοράς μας απέναντι στο πρόβλημα.

«Το κλίμα μπορεί να αλλάξει. Εμείς μπορούμε; Αυτό είναι και το σύνθημά μας», υποστήριξε η κα. Σκαναβή.

Όλα τα πλάνα είναι τραβηγμένα στο νησί της Σκύρου και οι λήψεις από drone ανήκουν στον φωτογράφο, Νίκο Φανό. «Στην επικοινωνιακή αυτή καμπάνια για την κλιματική αλλαγή, συμμετέχουν όμως όλα τα ερευνητικά μέλη του παραρτήματος του Εργαστηρίου μου στη Σκύρο. Η υποστήριξη του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκου Αντωνόπουλου, και του Διοικητικού Συμβουλίου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και για την δημιουργία αλλά και προβολή της περιβαλλοντικής αυτής προσπάθειας σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε η κα. Σκαναβή.

Από την ομάδα που φέτος συμμετείχε στο ΣΚΥΡΟΣ 2016, ανατέθηκε σε πέντε προπτυχιακούς φοιτητές να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα μικρού μήκους βίντεο, ώστε μέσα από εικόνες και ήχο να προβληθεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο ευρύ κοινό.

Ιδέες και εικόνες σκιαγραφήθηκαν κατά την πρακτική άσκηση των φοιτητών στη Σκύρο. Οι φοιτητές αυτοί ήταν η Ξένια Σταυρουλάκη, ο Λάμπρος Τοπάλτσης, η Κέλλυ Τσαγάκη-Ρεκλείτου, η Χαρίκλεια Ουρσουζίδου και η Μαρία Βαρδάκη.

Το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Λιμενικό ταμείο Σκύρου για δεύτερη χρονιά πραγματοποίησε το πρόγραμμα ΣΚΥΡΟΣ (2016), κατά το οποίο επιλεγμένοι φοιτητές συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις όλο το καλοκαίρι. Η θεωρία υποστηρίζεται από πρακτικές πεδίου στο λιμάνι της Λιναριάς στη Σκύρο. Το συγκεκριμένο λιμάνι έχει πολλαπλώς βραβευτεί ως ένα υποδειγματικό λιμάνι με άριστες παροχές και εξυπηρέτηση και περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση