«Η εφαρμογή της ΚΑΠ στoν Νότο της ΕΕ: Εμπειρίες, προβληματισμοί, προκλήσεις», ήταν το θέμα της πρώτης ενότητας του 3ου Συνεδρίου της Gaia Επιχειρείν. Οι εκπρόσωποι από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Γαλλία και την Ελλάδα παρουσίασαν τους Συνεταιρισμούς που εκπροσωπούν, τοποθετήθηκαν στην ερώτηση κατά ποσό τα εργαλεία που διαθέτει η ΚΑΠ καλύπτουν τις ανάγκες των Συνεταιρισμών και ποιες βελτιώσεις χρειάζονται. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν σε σχέση με τους τρόπους και τις προϋποθέσεις, που οι συμπληρωματικές προς την ΚΑΠ, ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τους Συνεταιρισμούς του Νότου.
Ο συντονιστής του πάνελ, Βασίλης Παρόλας, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος COGECA εισηγητικά αναφέρθηκε στις προκλήσεις μέσα από την σκοπιά των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, ενώ είπε ότι το Συνέδριο γίνεται στον απόηχο της συνάντησης που έγινε τον περασμένο μήνα στην Ρώμη.
Στην συνέχεια ο Β. Παρόλας έδωσε τον λόγο στους εκπροσώπους από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Γαλλία και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι μπορεί όλοι οι εκπρόσωποι να μην μιλούν την ίδια γλώσσα αλλά είναι κοινή η γλώσσα των προβλημάτων της γεωργίας και κοινή πρέπει να είναι η ανταγωνιστικότητα, που πρέπει να έρθει για τις χώρες του Νότου. «Τα προβλήματα και οι προοπτικές είναι που μας δυναμώνουν», είπε.
Ο Pascal Vine, Γενικός Εκπρόσωπος Coop de France αναφερόμενος στον Συνεταιρισμό που εκπροσωπεί είπε ότι εδώ και 15 χρόνια οι Συνεταιριστικές Εταιρείες στην χώρα του έχουν ενωθεί κάτω από μία ομπρέλα. Όπως είπε «εστιάζουμε στην ανταγωνιστικότητα, στην δημιουργία αξίας, παρεμβαίνοντας στην διατροφική αλυσίδα», σημειώνοντας ότι προκειμένου να δημιουργήσουν αξία πρέπει να είναι δυνατοί παίκτες καθόλη την διάρκεια της διαδικασίας.
«Πολύ συχνά μιλάμε για τη μεταβλητότητα των αγορών και την ανταπόκριση των Συνεταιρισμών σε αυτό αλλά χρειάζεται προστασία γύρω από αυτό, ώστε να μπορέσουν οι Συνεταιρισμοί να κάνουν την δουλειά τους μέσα στην ΕΕ απαλλαγμένοι από φορτία. Οι Συνεταιρισμοί πρέπει να δείξουν την δική τους υπευθυνότητα, να είναι φιλόδοξοι, να έχουν περισσότερο δομημένες οργανώσεις, να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αγορές», είπε ο Pascal Vine.
Ο Giorgio Mercuri, πρόεδρος Fedagri-Confcooperative & Alleanza delle Cooperative Italiane Agroalimentare τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προκλήσεις που απειλούν τα θεμέλια της. «Κοινές αξίες και κοινές πολιτικές υπονομεύονται όλο και περισσότερο», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «εμείς, οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ευεργετικές επιδράσεις μιας από τις λίγες αληθινά κοινές πολιτικές, της ΚΑΠ».
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε μία σταθερή και ολοκληρωμένη πολιτική που θα είναι σε θέση να προωθήσει τη γεωργική μας παραγωγή, να διαφυλάσσει παράλληλα το περιβάλλον αλλά και δίκαια εισοδήματα για τους παραγωγούς μας, επιτρέποντας ταυτόχρονα τον εσωτερικό και εξωτερικό ανταγωνισμό», είπε. Σημείωσε δε, ότι ο κοινός στόχος της ΚΑΠ θα πρέπει, ωστόσο, να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Νότιας Ευρώπης. «Στον απόηχο της μιας παρόμοιας συνάντησης που φιλοξενήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες στην Ιταλία, χαίρομαι πολύ που λαμβάνω μέρος σε αυτό το συνέδριο για να μοιραστούμε εμπειρίες και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ», σημείωσε ο Giorgio Mercuri.
«Ακριβώς όπως ένας επιτυχημένος συνεταιρισμός, η ΚΑΠ θα πρέπει να επιχειρήσει στρατηγικά και μακροπρόθεσμα να μεγιστοποιήσει το αγροτικό δυναμικό όλων των περιοχών της ΕΕ χωρίς να παραβλέπει τις ιδιαίτερες ανάγκες και πραγματικότητές τους, αλλά ούτε και τις ρίζες, τις αρχές και τους στόχους της», είπε στην συνέχεια ο Manuel Dos Santos Gomes, πρόεδρος Confagri.
Ο Angel Villafranca, πρόεδρος της Cooperativas Agro-alimentarias de España επισήμανε ότι η Cooperativas Agro-alimentarias de España είναι η οργάνωση εκπροσώπησης των αγροδιατροφικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων της Ισπανίας: «Η Ισπανία έχει σχεδόν 4.000 τέτοιους συνεταιρισμούς που πραγματοποιούν κύκλο εργασιών άνω των 25 δις ευρώ. Αποστολή της οργάνωσης είναι η βελτίωση του συνεταιριστικού επιχειρηματικού μοντέλου ώστε να είναι κερδοφόρο, ανταγωνιστικό, επαγγελματικό, με προστιθέμενη αξία και μέγεθος, συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού κλάδου της χώρας», τόνισε.
Ως εκ τούτου, «μία από τις κύριες προκλήσεις για τους ισπανικούς συνεταιρισμούς είναι να αποκτήσουν μέγεθος ώστε να αποκαταστήσουν την ισορροπία της διαπραγματευτικής ισχύος στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων με τους προμηθευτές και τους πελάτες και να δημιουργήσουν την οικονομία κλίμακας που απαιτείται ώστε να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς αγορές, να επενδύσουν στην καινοτομία και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα που απαιτούν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη. Η συνεταιριστική μορφή επιχείρησης είναι, επομένως, το καλύτερο εργαλείο για τους αγρότες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά και να ανταποκριθούν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα διατηρώντας την κερδοφορία των εκμεταλλεύσεών τους», επισήμανε.
Ο Ιωάννης Κουφουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν, είπε ότι μέλη – μέτοχοι της GAIA είναι 71 ισχυροί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, με πάνω από 150.000 παραγωγούς, καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς, που «κυριαρχεί στην ανάπτυξη δράσεων για την στήριξη του αγροτικού τομέα με σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες» και η Neuropublic ΑΕ, που πρωτοπορεί στον χώρο της πληροφορικής. Μεταξύ των προκλήσεων για τους ελληνικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς έθεσε μεταξύ άλλων ως κορυφαίο το πρόβλημα της χρηματοδότησης. «Μέσα στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον κορυφαία πρόκληση και επιδίωξη των ελληνικών αγροτικών συνεταιρισμών είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής τους ανάπτυξης μέσω της δραστηριοποίησης σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας», τόνισε ο Ι. Κουφουδάκης.
«Ό,τι και να προβλέπει μια ΚΑΠ αν δεν εφαρμοστεί σωστά δεν θα προκύψει το σωστό αποτέλεσμα», είπε στην συνέχεια. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, στην στοχευμένη και ευέλικτη χρηματοοικονομική υποστήριξη για να νεοϊδρυόμενες οργανώσεις παραγωγών με μία λογική fast track. «Η ΚΑΠ να κοιτάει προς τον αγρότη», σημείωσε κάνοντας λόγο για ανάγκη προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης γεωργοκεντρικών. Έθεσε επίσης, ως κυρίαρχο θέμα τις περιβαλλοντικές πτυχές της ΚΑΠ με έμφαση στο νερό.
Ο Ι. Κουφουδάκης, αναφέρθηκε στην συνέχεια στον καθοριστικό ρόλο του αγροδιατροφικού τομέα στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που επιδιώκουν οι πολιτικές της ΕΕ. «Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο ίδιος, «δεν διασφαλίζουν τη συνοχή και την δίκαιη κατανομή των επενδυτικών ευκαιριών στην ΕΕ».