Η ενεργειακή καινοτομία και βέβαια η εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών, που λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ευρωπαϊκή και η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων.
Το ευρωπαϊκό έργο SINERGIA, που είχε ως στόχο την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις τροφίμων, ένωσε φορείς και επιχειρήσεις από όλη την Ε.Ε., ενώ από την Ελλάδα συμμετείχε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Η κοινοπραξία του έργου SINERGIA περιέλαβε ερευνητικά κέντρα, κέντρα μεταφοράς καινοτομίας και συνδέσμους επιχειρήσεων τροφίμων.
Η παρακαταθήκη του έργου είναι τρία on-line εργαλεία για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων τροφίμων:
FET (Food Energy Technology): Βάση δεδομένων τεχνολογιών βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας.
ESAT (Energy Self-Assessment Tool): On–line αξιολόγηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων.
Geo-SINERGIA: Χάρτης εφαρμογών και προμηθευτών τεχνολογιών βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας της βιομηχανίας τροφίμων.
Τα εργαλεία αυτά είναι διαδικτυακά, εύχρηστα, δωρεάν, αναβαθμιζόμενα και αλληλοσυνδεόμενα και απευθύνονται σε επιχειρηματίες, στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβούλους, τεχνικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων είναι πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της εγχώριας μεταποίησης, όσον αφορά στον αριθμό των επιχειρήσεων, συνιστά το μεγαλύτερο εργοδότη, ενώ η παρουσία της είναι θεμελιώδους σημασίας υπό καθαρά οικονομικούς όρους, αφού βρίσκεται πρώτη ανάμεσα στους υπόλοιπους κλάδους σε όρους αξίας παραγωγής και ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.
Παρ' όλα αυτά, οι επιχειρήσεις τροφίμων και κυρίως οι μικρομεσαίες συχνά διστάζουν να αλλάξουν το παραγωγικό τους μοντέλο τους, λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης και ελλιπούς πληροφόρησης, σχετικά με τις καταλληλότερες τεχνολογίες, καθώς και λόγω ανεπάρκειας γνώσεων για τα πιθανά οφέλη.
Ο κύριος σκοπός του έργου SINERGIA ήταν η προώθηση της μεταφοράς τεχνολογιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, προκειμένου:
- να εντοπιστούν καινοτόμες διαδικασίες, που ενθαρρύνουν την υιοθέτηση πρακτικών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην παραγωγική αλυσίδα.
- να εξασφαλιστεί η ευρεία διάδοση τεχνολογικών λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών CO2 στην περιοχή της Μεσογείου.
- να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων στην Ευρω-Μεσογειακή και την παγκόσμια αγορά.