Αποδεκατίζεται ο πληθυσμός της αρκούδας!

 


Ζήτημα ζωής και θανάτου αποτελεί η αντικατάσταση της περίφραξης

Τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς καθημερινά στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ εκτυλίσσεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι ζωής και θανάτου. Αυτή τη φορά θρηνούμε τον άδικο θάνατο μιας αρσενικής αρκούδας βάρους 150 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών. Το ζώο έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, όταν προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, κοντά στο ρέμα Γκιώλη. Πρόκειται για το 10ο περιστατικό που σημειώνεται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό και στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου έχουν συμβεί άλλα (3) τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.
Την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας, αλλά όταν έφτασε στην περιοχή, δυστυχώς το ζώο ήταν ήδη νεκρό. Στο περιστατικό παραβρέθηκαν ακόμα η Τροχαία Καστοριάς και η Ομάδα Συντήρησης του Αυτοκινητόδρομου. Ο οδηγός, αν και σοκαρισμένος, σώθηκε , αν και το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

 

 

Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση. Πρόσφατα η greenagenda.gr ασχολήθηκε με εκτενές ρεπορτάζ στο ζήτημα της περίφραξης το οποίο απαιτεί άμεση λύση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature στην περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν το πολύ έντονο και επικίνδυνο φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες και την άγρια πανίδα γενικότερα. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται μεταξύ άλλων, εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων.

Ωστόσο, για μία ακόμα φορά τονίζουμε πως το πρόβλημα θα παραμένει μέχρι την ολοκληρωμένη τοποθέτηση επαρκούς φράχτη από την Εγνατία Οδό Α.Ε σε όλο το μήκος του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν καταθέσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το 2008 και σε συνδυασμό με την δρομολόγηση της κατασκευής ή αναδιαμόρφωσης κατάλληλων διαβάσεων πανίδας - πράσινων γεφυρών κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 2ο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα το 2011.Από την επιτόπια έρευνα της Ερευνητικής Ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ διαπιστώθηκε ότι οι αρκούδες στην περιοχή προσπάθησαν να παραβιάσουν το φράχτη της οδού –που θα έπρεπε να προστατεύει οδηγούς και αρκούδες από τον κίνδυνο ατυχημάτων- σε περισσότερα από 30 σημεία! (βλέπε σχετική φωτογραφία). Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της παρακολούθησης των άλλων 4 αρκούδων στην περιοχή, προκύπτει ότι ήδη έχουν διασχίσει τον άξονα της Εγνατίας άλλες 6 φορές!

Το Δεκέμβριο του 2009, περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπέβαλαν κοινό υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τον Απρίλιο του 2010 μάλιστα, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Εγνατίας Οδού Α.Ε., η νέα τότε ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε για τη λήψη μία σειράς άμεσων διορθωτικών μέτρων στα εν λειτουργία τμήματα της Εγνατίας Οδού (τμήμα Παναγία-Γρεβενά) και του Κάθετου Άξονα Ε45 (Σιάτιστα-Καστοριά). Ένα χρόνο μετά καμία από τις δεσμεύσεις δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και ο κατάλογος των νεκρών αρκούδων μεγαλώνει.

Λόγω της κρίσιμης κατάστασης, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ προτείνει την τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων μείωσης ταχύτητας και τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης στα πιο επικίνδυνα σημεία του αυτοκινητοδρόμου που είναι ήδη εντοπισμένα και χαρτογραφημένα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!