27η Agrotica: Μία ολόκληρη... Ελλάδα καλλιεργείται με την αγροοικολογία στην Ευρώπη

του Νίκου Αβουκάτου

Η αγροοικολογία είναι μια ανερχόμενη έννοια στη γεωργία. Πρόκειται για την αλλαγή προοπτικής της γεωργίας μέσα από την ελαχιστοποίηση των εισροών και τη χρήση νέων τεχνολογιών που βασίζεται στις έννοιες αγροτικής βιοποικιλότητας.

Αγροοικονομία και απόδοση

Από τις 40 πρωτοβουλίες με αγροοικολογικές μεθόδους σε 20 χώρες διαπιστώθηκε μακροχρόνια μέση αύξηση απόδοσης καλλιεργειών κατά 113%. Ήδη, η αγροοικολογία εντάσσεται σε κανονισμούς της ΕΕ και υπάρχει εφαρμογή των πρακτικών της από ορισμένους ευρωπαίους αγρότες. Συνολικά, με τη συγκεκριμένη μέθοδο καλλιεργούνται 12,6 εκατ. εκτάρια στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή 10,4 εκατ. αγροτών, δηλαδή σχεδόν η έκταση της Ελλάδος (13,6 εκατ. εκτάρια) και ο πληθυσμός της.

Τα οφέλη της Αγροοικονομίας:

  • Περιβαλλοντικά οφέλη
  • Δέσμευση άνθρακα
  • Μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων
  • Μείωση διάβρωσης του εδάφους

Με την Αγροοικολογία δίνεται έμφαση στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος απέναντι στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η γεωργία, όπως την κλιματική αλλαγή.

«Τα ζητήματα όπως η αύξηση των αποδόσεων στις καλλιέργειες και ο περιορισμός των εισροών προσεγγίζει η αγροοικολογία, μέσα από μια αειφορική προσέγγιση», επισήμανε ο διαχειριστής του Αγροοικολογικού Δικτύου Ελλάδος Βασίλης Γκισάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Δίκτυο στην 27η Agrotica με θέμα «Αγροοικολογία: Για τη μετάβαση προς μία πραγματικά βιώσιμη γεωργία».

Στην Ελλάδα το Δίκτυο αριθμεί 10 μέλη και τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια διάδοσης της αγροοικολογίας.

«Η αγροοικολογική προσέγγιση μπορεί να δώσει στον αγρότη τη γνώση ώστε να κατανοήσει καλύτερα το χωράφι του και έτσι να ακολουθήσει ορθές και αειφορικές πρακτικές», σημείωσε ο κ. Γκισάκης.

Να σημειωθεί ότι στις 3-5 Απριλίου θα διεξαχθεί το 2ο Συμπόσιο Αγροοικολογίας στη Ρώμη. Θυμηθείτε τα συμπεράσματα του 1ου Συμποσίου, ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση