Μία ιδέα πράσινης καινοτομίας από την Ηγουμενίτσα στις 10 κορυφαίες της ΕΕ

Η ιδέα τους απλή, που, όμως, μπορεί να δώσει λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Δύο μηχανικοί από την Ηγουμενίτσα, ο Τάσος Αθανασίου και ο Δονάτος Ντίνης, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα που παράγει πόσιμο νερό από τη θάλασσα με οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει το συγκεκριμένο σύστημα, το οποίο είναι πλωτό και τροφοδοτείται μόνο με ηλιακή ενέργεια, είναι να παγώνει το νερό της θάλασσας και να παράγει καθαρό, πόσιμο νερό.

22

Η ομάδα Cryotap πήρε μέρος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ClimateLaunchpad που έλαβε χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας, και κατάφερε να μπει στη λίστα με τους 10 καλύτερους της Ευρώπης, εξασφαλίζοντάς της μία θέση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC, του μεγαλύτερου δημόσιου και ιδιωτικού καινοτόμου συνεταιρισμού της Ευρώπης με στόχο τη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πλέον, η ελληνική ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει χρηματοδότηση μέχρι 95.000 ευρώ.

33

Σημειώνεται πως φέτος, περισσότερες από 750 νεοσύστατες επιχειρήσεις από 30 χώρες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, πάνω από 250 έλαβαν τελικά μέρος στον τοπικό διαγωνισμό, και 90 από αυτές επιλέγηκαν για να διαγωνιστούν στον Ευρωπαϊκό τελικό. Την Ελλάδα, εκτός από την Cryotap, εκπροσώπησε και η AlgoRid η οποία μέσω του πιλοτικού της συστήματος καθαρίζει νερό με περιβαλλοντικό τρόπο από δεξαμενές, πισίνες και λίμνες, παράγοντας έτσι καθαρό νερό, βιομάζα και ηλεκτρισμό, αλλά  και η BREaTHE, η οποία μέσω του βιολογικού της συστήματος μπορεί να διασπά πλαστικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται και στοχεύει σε ένα μέλλον χωρίς πλαστικά σκουπίδια.

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Gleather, η οποία έλαβε χρηματικό έπαθλο € 10.000. Στη δεύτερη θέση ήταν η ομάδα Sponge η οποία έλαβε € 5.000, και η τρίτη θέση πήγε στην ομάδα Chrysalis η οποία κέρδισε € 2.500.

Μέγας χορηγός του προγράμματος είναι η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). «Η BSM με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει ως μέγας χορηγός στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην προώθηση νέων καινοτόμων προγραμμάτων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τα οποία πιθανό να επιδράσουν θετικά την αειφόρο ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα προάγουν την γνώση και αναβαθμίζουν την τεχνογνωσία του προσωπικού μας στο σημαντικό αυτό τομέα», δήλωσε η Έλενα Πανταζίδου, CorporateDirector - HR (Shore).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση