3EMT Tool, ένα εργαλείο ενεργειακής αυτοαξιολόγησης για τις ελληνικές ΜμΕ

του Νίκου Αβουκάτου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατίθεται η παροχή ενός νέου εργαλείου, του 3ΕΜΤ Tool, το οποίο μεταφράστηκε μέσω του έργου Eco-Innovation Support Services (EISS) στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα και οικο-καινοτομία της επιχείρησης, το οποίο έχει αναπτυχθεί και δοκιμαστεί ήδη σε άλλες έξι χώρες της ΕΕ.

«Το 3ΕΜΤ Tool, προσφέρει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λάβουν κατά την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, μια Έκθεση Συγκριτικής Αξιολόγησης (Benchmark Report) η οποία θα παρουσιάζει τη "θέση" τους αναφορικά με τα ερωτήματα που απαντήθηκαν, τόσο κλαδικά (σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο), όσο και συνολικά συγκριτικά με όλες τις επιχειρήσεις που το έχουν συμπληρώσει», επισήμανε στη Greenagenda.gr o Δημήτρης Καμπούκος, συντονιστής του έργου EISS.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μια ιδανική βάση για το σχεδιασμό μελλοντικών μέτρων ενίσχυσης της οικο-ενεργειακής αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.

Το ερωτηματολόγιο χωρίζεται σε 5 ενότητες (Γενικά Στοιχεία, Κατάσταση, Διαχείριση Ενέργειας, Αυτοαξιολόγηση και Μελλοντικές Προοπτικές). Στην αρχή της κάθε ενότητας, υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που ακολουθούν, καθώς και για τυχόν βοηθητικά έγγραφα που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις-χρήστες του εργαλείου, ώστε να μπορούν εύκολα να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις.

«Κατά την υλοποίηση του έως σήμερα, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα ανταλλαγής τεχνογνωσίας αποτελούμενη από ειδήμονες εκ των 3 εταίρων, έχει λάβει χώρα ένα τετραήμερο θεματικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη του Design Options Paper ενός εγχειριδίου υποβοήθησης παρόμοιων φορέων για την ανάπτυξη υποστηρικτικών υπηρεσιών για την οικο-ενεργειακή απόδοση προς ΜμΕ» υπογράμμισε ο κ. Καμπούκος.

Το έργο Eco-Innovation Support Services το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί μια δέσμη ενεργειών μεταξύ 3 φορέων καινοτομίας οι οποίοι μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης της οικο-καινοτομίας και ενεργειακής απόδοσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός εγχειριδίου για το σχεδιασμό ή / και την υλοποίηση παρόμοιων, πιο φιλικών προγραμμάτων και υπηρεσιών προς αυτές.

Το έργο ξεκίνησε τις δραστηριότητες του στις αρχές Ιανουαρίου του 2016 και θα έχει διάρκεια μέχρι το Μάρτιο του 2017.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και επιμέρους εταίροι είναι το Friuli Innovazione Research and Technology Transfer Centre της Ιταλίας και το NORRIA - North Hungarian Regional Innovation Agency της Ουγγαρίας.

Το εγχειρίδιο που θα δημιουργηθεί (Design Options Paper), θα επικοινωνηθεί σε αντίστοιχους φορείς καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη με στόχο να επηρεάσει τον τρόπο που προσφέρονται υπηρεσίες και προγράμματα στις επιχειρήσεις και να βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την οικο-καινοτομία και την ενεργειακή απόδοση.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη χρήση του εργαλείου και τη λήψη της Έκθεσης Συγκριτικής Αξιολόγησης, μπορούν να επικοινωνούν με τον Δημήτριο Καμπούκο, στο τηλέφωνο 2310 480000 (εσωτερικό 157), σε εργάσιμες μέρες και ώρες.

Διαβάστε περισσότερα για το έργο EISS, πατώντας ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση