Κινητικότητα στον σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων

του Θοδωρή Καραουλάνη

Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην υλοποίηση του ήδη καθυστερημένου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η Greenagenda, εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Όμως δεν ήταν ο μόνος. Την ίδια ημέρα, λίγο αργότερα και χωρίς ανακοίνωση, δημοσιεύτηκε και η κύρωση της απόφασης έγκρισης του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτές οι δύο περιφέρειες έχουν πλέον οριστικό Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς η κύρωση είναι η τελευταία φάση της τυπικής έγκρισης ενός ΠΕΣΔΑ από το κεντρικό κράτος. Οπότε οι δύο περιφέρειες, Κρήτης και Ηπείρου, μπορούν πλέον ανεμπόδιστα να προχωρήσουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και άλλων αποβλήτων που έχουν σχεδιάσει – όπως η ΣΔΙΤ των αστικών απορριμμάτων που προχωρά η Ήπειρος.

Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ΠΕΣΔΑ, συμβατών με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, είναι προϋπόθεση για την ένταξη έργων διαχείρισης απορριμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ. Εξαίρεση ίσως αποτελεί το θέμα του ΠΕΣΔΑ και της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου που έχει ακολουθήσει νομικά άλλο δρόμο. Πάντως σε τελικό δρόμο ολοκλήρωσης βρίσκεται και η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τον οποίο επίσης σύντομα αναμένουμε εγκρίσεις.

Ωστόσο τα καλά νέα δεν σταματούν σε αυτές τις περιφέρειες….

Δημοσιεύτηκε στις 13/10 η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου: «Επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης». Μπορείτε να δείτε εδώ τους όρους και τις προϋποθέσεις έγκρισης της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επίσης την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου «Επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». Μπορείτε να δείτε εδώ τους όρους και τις προϋποθέσεις έγκρισης της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έκδοση ΚΥΑ για την έγκριση ενός ΠΕΣΔΑ είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα στη διαδικασία θεσμοθέτησης ενός περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, καθώς εκεί περνά από τη «βάσανο» της κρίσης της συμβατότητας με τον εθνικό σχεδιασμό αλλά και επιβάλλονται περιβαλλοντικοί όροι και προϋποθέσεις, ενώ απαιτούνται και τουλάχιστον πέντε (!) υπουργικές υπογραφές για να ολοκληρωθεί! Οπότε πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός για την οριστική κύρωση τόσο για την Κεντρική Μακεδονία όσο και για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση