Προστασία του περιβάλλοντος και αειφορία από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία από τις πιο ευαισθητοποιημένες βιομηχανίες όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων είναι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία πρόσφατα παρουσίασε τις επιδόσεις της στους παραπάνω τομείς, στο πλαίσιο του απολογισμού βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας για τα έτη 2014-2015.

Ειδικότερα, η κατανάλωση νερού στα ζυθοποιεία της εταιρείας συρρικνώθηκε ήδη κατά 15%, σε σχέση με το 2012.

Ο στόχος της μέσης κατανάλωσης νερού στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας μέχρι το έτος 2020 είναι στα 3,6 hl/hl (μπίρα και νερό), έναντι 4,2 hl/hl (μπίρα και νερό) το 2016.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί ορθολογικά το νερό, μειώνοντας τις ποσότητες που χρησιμοποιεί κατά τη διαδικασία της παραγωγής. Ακόμη, διασφαλίζει πως το νερό που επιστρέφει στο οικοσύστημα μετά τη χρήση του στις εγκαταστάσεις της είναι καθαρό.

Την διετία 2014-2015 η επιχείρηση κατάφερε να μειώσει την συνολική κατανάλωση νερού στην παραγωγή της κατά 4,35%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2012-2013.

Εκτός από την κατανάλωση νερού, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων αποτελούν βασική δέσμευση της, προκειμένου να παράγει προϊόντα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Στόχος είναι η συρρίκνωση της κατανάλωσης καυσίμων μέσα από την μείωση της θερμικής ενέργειας στην παραγωγή.

Λιγότερη κατανάλωση θερμικής ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία, που επιφέρει και μικρότερη χρήση καυσίμων, οδηγεί σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το 2015 επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας η μείωση της θερμικής ενέργειας στα 68 Mj/hl από τα 70,9 Mj/hl του 2014. Πρόκειται για συρρίκνωση της τάξης του 4%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ η συνολική μείωση, σε σχέση με το 2008, που ξεκίνησε η συγκεκριμένη μέτρηση, αγγίζει το 20%.

Την ίδια στιγμή, την διετία 2014-2015 η εταιρεία μείωσε και την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στην παραγωγή κατά 6,4%, σε σχέση με το 2013.

Σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών CO2

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποιεί και στοχευμένες ενέργειες, που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που παράγονται από τη λειτουργία των εργοστασίων της.

Έτσι, η συνολική εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου υποχώρησε από τα 14,1 kg CO2/hl  το 2012, σε 11,3 kg CO2/hl το 2015.

Το μοντέλο του ανθρακικού αποτυπώματος, που ακολουθεί η επιχείρηση, αναπτύχθηκε και χρησιμοποιείται από τον όμιλο Heineken, για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία παραγωγής της μπίρας. Το μοντέλο αυτό καλύπτει έξι διαφορετικά στάδια στην αλυσίδα παραγωγής, από την προμήθεια της πρώτης ύλης μέχρι και την κατανάλωση.

Όσον αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στοχεύει στην σταθερή αύξηση του όγκου των αποβλήτων, που ανακυκλώνει. Από την παραγωγική της διαδικασία προκύπτουν υποπροιόντα, όπως υπολείμματα βύνης κριθαριού και μαγιάς, καθώς και υπόλοιπα υλικών συσκευασίας, όπως γυαλί, αλουμίνιο, χαρτόνια, πλαστικό και χαρτί, τα οποία και ανακυκλώνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Τα υπολείμματα βύνης και η μαγιά είναι φυσικά συστατικά με υψηλή διατροφική αξία και χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές.

Τη διετία 2014-2015 η εταιρεία ανακύκλωσε κατά μέσο όρο το 99% των στερεών αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας της.

Επιπλέον, το 60% των πωλήσεων της γίνεται σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, ενώ το 2014-15 το 100% των ψυγείων που προμηθεύτηκε ήταν “πράσινων” προδιαγραφών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση το 2015 ξεκίνησε και μία προσπάθεια για τη μείωση του πλαστικού, που χρησιμοποιείται στα υλικά συσκευασίας του νερού ΙΟΛΗ. Στο πλαίσιο αυτό, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 κατάφερε να χρησιμοποιήσει 27,08% λιγότερο πλαστικό για τις φιάλες 1.0 & 1.5lt, το νέο καπάκι για τη φιάλη του νερού χρειάζεται 33% λιγότερο πλαστικό, ενώ και οι φιάλες 0.5 lt απαίτησαν 18,37% λιγότερο πλαστικό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση