του Νίκου Αβουκάτου
Ο Αμβρακικός εντάσσεται πλέον στην ταχύτατα αυξανόμενη λίστα των «νεκρών» θαλασσίων ζωνών του πλανήτη. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες θαλάσσιες λεκάνες, όπως η Βαλτική και η Μαύρη Θάλασσα, όσο και παραποτάμιες ακτές, φιόρδ και κλειστοί κόλποι. Ο Αμβρακικός είναι ένας από αυτούς.
Πάνω από το 50% της έκτασης του Κόλπου καλύπτεται από μάζες νερού φτωχές σε οξυγόνο (υποξικές ή ανοξικές). Κάτω από τα 20 μ. βάθος η συγκέντρωση του οξυγόνου είναι τόσο χαμηλή που δύσκολα συντηρεί ζωντανούς οργανισμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις η άνοδος των νερών αυτών στην επιφάνεια έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους ψαριών.
Εδώ και ένα περίπου χρόνο μια πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος. Σκοπός του είναι να συμβάλει σε μια πιο ολοκληρωμένη και αποδοτική διαχείριση της θαλάσσιας ζώνης της περιοχής φέρνοντας νέα στοιχεία, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας πολίτες, φορείς και παραγωγούς. Για την επίτευξη του στόχου είναι απαραίτητη η καλύτερη γνώση της δομής και δυναμικής της ανοξικής ζώνης, η ανάπτυξη υποδομής για μια αποδοτική παρακολούθηση του περιβάλλοντος αλλά και των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ποιότητα των νερών και η βελτίωση της ροής πληροφορίας ανάμεσα σε ευαισθητοποιημένες υπηρεσίες και πολίτες. Ωκεανογραφικές αποστολές, αλιευτικές έρευνες και ανάλυση των χαρακτηριστικών των υδάτων που καταλήγουν στον κόλπο πραγματοποιoύνται παράλληλα με μια δορυφορική παρακολούθηση.
«Η αποτύπωση του φαινομένου της ανοξίας θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις του αλλά και τη δομή του οικοσυστήματος. Ακόμη, εξετάζονται οι παράγοντες που το προκαλούν και φυσικά οι πιθανές επιπτώσεις. Έως την Άνοιξη αναμένεται να ολοκληρώσουμε την έρευνά μας που στηρίζεται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό 2009-2014 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με διαχειριστή του Προγράμματος την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο συντονιστής αυτού του έργου Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας Κ. Κουτσικοπουλος.
«Οπουδήποτε έχουμε συνύπαρξη γλυκών και θαλασσινών νερών σε κλειστές λεκάνες εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο. Κάποια σημεία αναφοράς δείχνουν μια εξάπλωση της ανοξικής ζώνης. Είναι ξεκάθαρο ότι η ανοξία έχει μια φυσική βάση στις βαθιές λεκάνες του κόλπου αλλά δεν αποκλείεται η αύξηση του φαινόμενου να οφείλεται και σε άθροιση ανθρώπινων δραστηριότητων», υπογράμμισε ο κ. Κουτσικόπουλος.
Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα βάθη του Αμβρακικού, στο πλαίσιο της έρευνας: