του Νίκου Αβουκάτου
Η αειφορία και η επίτευξη των στόχων της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απασχολεί την ημερίδα που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ.
H ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Climate Aliance και εκπρόσωπος των Οργανισμών Αυτοχθόνων του Αμαζονίου, από τη Βραζιλία, διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «EYD 2015 - Το μέλλον που θέλουμε», που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Europe Aid με ένα ευρύ εταιρικό σχήμα από φορείς πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Κροατία, αλλά και κοινοτήτων του Αμαζονίου.
Ο συντονιστής του φορέα των Οργανισμών Αυτοχθόνων στην Βραζιλιάνικη Αμαζονία (COIAB), Mαξιμιλιάνο Κορρέα Μενέσες, παρουσίασε τη ζωή των ιθαγενών και τον πολιτισμό τους.
Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η βιωσιμότητα στη διαχείριση του δασών του Αμαζονίου ο κ. Μενέσες τόνισε ότι «οι ιθαγενείς προσπαθούν να διατηρήσουν τα δάση. Το φυσικό μας περιβάλλον σημαίνει πολλά στη πολιτιστική μας ταυτότητα. Οι ιθαγενείς προσπαθούν να διατηρήσουν καθαρό το περιβάλλον, το νερό, τον αέρα με σεβασμό προς την φύση, τις καλλιέργειες και αυτό πρέπει να κάνουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο».
Ο κ. Μένεσες έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους κατοίκους της Ευρώπης, μέσα από τη Greenagenda.gr, ζητώντας την ευαισθητοποίηση όλων των ευρωπαίων στα θέματα που αφορούν τους ιθαγενείς. «Στην ουσία αυτό έχει αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη. Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις περιβαλλοντικές πληγές, αυτή η ένωση θα μας δώσει περισσότερα χρόνια στην ανθρωπότητα».
Ο συντονιστής του φορέα των Οργανισμών Αυτοχθόνων στην Βραζιλιάνικη Αμαζονία (COIAB), Mαξιμιλιάνο Κορρέα Μενέσες μονοπώλησε, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων
Στα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξορυκτικές δραστηριότητες και την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου, ο ίδιος είπε ότι «οι ιθαγενείς πρέπει να έχουν συνεργασία με το κράτος, το επιζητούν αυτό. Βέβαια πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα αιτήματά τους. Όταν υπάρχουν θέματα εισβολής στα εδάφη ή εξορύξεων τότε οι οργανώσεις των αυτοχθόνων συνεργάζονται».
Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης - Στόχοι Αειφόρου Ανάπτυξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αφορά τόσο τους πολιτικούς όσο και τους πολίτες. Υπογράμμισε, δε, ότι «βρισκόμαστε ακόμη πίσω στην επίτευξη των στόχων, για αυτό χρειάζεται μια παραγωγική ανασυγκρότηση που θα μας βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια».
Ο Νότης Μηταράκης, Α’Αντιπρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, τόνισε ότι «οι στόχοι είναι ένα σύγχρονο δείγμα προόδου, ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσουμε σε κοινούς κανόνες για να πετύχει ο στόχος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».
Από την πλευρά του, ο Θανάσης Παππάς, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια πλειοψηφική τάση, ένα μεγάλο ευρύ τόξο μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει μεγάλη συνέργεια. Για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη είναι αναγκαίο να αναδομήσουμε στόχους με συνέργεια και όχι με αυταρέσκεια και αυτό πρέπει να το συμφωνήσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αναγκαία επίσης είναι και μια μεταρρύθμιση σε επίπεδο κράτους».