Καταγγελία WWF-Greenpeace για Σκουρλέτη: Θυσιάζει ζωές στον βωμό του λιγνίτη

Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές απειλούνται στην Ευρώπη αν περάσει η «σκανδαλώδης» πρόταση του κ. Σκουρλέτη και άλλων τεσσάρων Υπουργών Περιβάλλοντος για πολυετή καθυστέρηση στην εφαρμογή νέων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών σε μεγάλα εργοστάσια, υποστηρίζουν δύο από τις σημαντικότερες ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας, με ανοικτή τους επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό, εξηγήσεις για την «παρελκυστική», όπως τη χαρακτηρίζουν, στάση του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, WWF και Greenpeace υπογραμμίζουν ότι για κάθε ημέρα που δεν εφαρμόζονται οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (Best Available Techniques - BAT) για τον περιορισμό της ρύπανσης στα μεγάλα εργοστάσια άνθρακα της Ευρώπης, 56 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους με ημερήσιο κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία 154 εκατ. €.

Καταγγέλλουν, δε, μεθόδευση των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Πολωνίας, Τσεχίας, Φινλανδίας και του Ην. Βασιλείου προς όφελος της βιομηχανίας ορυκτών καύσιμων και εις βάρος της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τις δύο ΜΚΟ, οι πέντε υπουργοί - με κοινή επιστολή που στάλθηκε τον περασμένο μήνα ενόψει κρίσιμης συνάντησης που θα διεξαχθεί μεθαύριο, Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου – ζητούν καθυστέρηση στην εφαρμογή και επανεξέταση των νέων αντιρρυπαντικών προδιαγραφών σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – όπως είναι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – με σκοπό να αποφύγουν το κόστος των απαραίτητων αναβαθμίσεών τους.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, συνεχίζει η ανακοίνωση, όλοι οι εν λειτουργία λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ όχι μόνο δεν εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες αλλά κάνουν και χρήση όλων των δυνατών παρεκκλίσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Προκαλούν έτσι επιπλέον ρύπανση που ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 475 ανθρώπων κάθε χρόνο με αντίστοιχες δαπάνες υγείας που αγγίζουν τα 1,37 δις ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη πέντε Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων: 'Lifting Europe's Dark Cloud: How cutting coal saves lives’», (δείτε τα στοιχεία της μελέτης που αφορούν την Ελλάδα, ΕΔΩ) αναφέρεται και προστίθεται:

«Με την επιστολή τους οι 5 υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Πάνος Σκουρλέτης, ζητούν στην ουσία καθυστέρηση της εφαρμογής των νέων αυστηρότερων ορίων ρύπανσης στα οποία κατέληξε η λεγόμενη "διαδικασία της Σεβίλλης" μετά από εκτενή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. WWF και Greenpeace στην ανοικτή επιστολή τους στον Πάνο Σκουρλέτη παρουσιάζουν τις ολέθριες συνέπειες από την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας των 5 υπουργών για την υγεία όλων των Ευρωπαίων πολιτών, και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία αυτή αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».

«Η κυβέρνηση με το ένα χέρι υπογράφει την ιστορική συμφωνία του Παρισιού και με το άλλο κάνει ό, τι περνά από το χέρι της για να την υπονομεύσει. Η προστασία όμως του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν είναι παιχνίδι και δεν μπορεί να θυσιάζεται στον βωμό των συμφερόντων της βιομηχανίας του άνθρακα», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του WWF Ελλάς.

«Δεν παύει να εκπλήσσει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας Υπουργός Περιβάλλοντος προκειμένου να ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα του λιγνιτικού λόμπι της χώρας. Προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση η άρνηση κυβέρνησης και ηγεσίας της ΔΕΗ να παραδεχθούν ότι ο λιγνίτης ανήκει στο παρελθόν και να στρέψουν τη Δημόσια Επιχείρηση προς ένα πιο καθαρό και φθηνό ενεργειακό μοντέλο», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο Greenpeace.

Δείτε ολόκλητη την ανοιχτή επιστολή του WWF Ελλάς και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace προς τον Π. Σκουρλέτη, πατώντας ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση