Το 1/5 της παγκόσμιας ενέργειας θα παράγεται από τον άνεμο έως το 2030

Η εγκατεστημένη αιολική ενέργεια μπορεί να ξεπεράσει τα 2,1 τεραβάτ ισχύος έως το 2030, παρέχοντας μέχρι και το 20% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Η ετήσια έκθεση της κατάστασης της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως υπογραμμίζει όμως ότι αυτό που απαιτείται για την πλήρη αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας είναι η «πολιτική βούληση για την εφαρμογή των κατάλληλων προγραμμάτων και πολιτικών».

Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά 433 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας εγκαταστάθηκαν στο τέλος του 2015, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Περίπου 1,1 εκατομμύρια άτομα απασχολούνταν στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας στο τέλος του περασμένου έτους και ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει στα 2,4 εκατομμύρια το 2030.

Σε όλη την Ευρώπη είχαν εγκατασταθεί συνολικά 147,7 γιγαβάτ στο τέλος του 2015, στα ίδια επίπεδα με την Κίνα που διαθέτει 145 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος.

Ωστόσο, μέχρι το 2030, η αιολική ισχύς της Κίνας αναμένεται να ανέλθει στα 666,5 γιγαβάτ, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με σχεδόν 414 γιγαβάτ, την Ευρώπη με περίπου 399 γιγαβάτ και την Ινδία με 163 γιγαβάτ, αναφέρει η έκθεση.

Εξάλλου, η συνολική υπεράκτια αιολική ισχύς έφτασε τα 12 γιγαβάτ, με τα 3,4 εξ αυτών να προστίθενται το 2015.

Οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια άγγιξαν τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, με τα 67 δισ. να επενδύονται στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη.

«Η αιολική ενέργεια είναι η πιο ανταγωνιστική επιλογή για την προσθήκη νέας δυναμικότητας στο δίκτυο σε έναν αυξανόμενο αριθμό αγορών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του GWEC, Στιβ Σόγιερ.

«Για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού, πρέπει να κλείσουν οι σταθμοί ορυκτών καυσίμων και να αντικατασταθούν από αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια, καθώς και βιομάζα. Αυτό θα είναι το δύσκολο κομμάτι, και η ευθύνη τώρα έγκειται στις κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση