Πρώτο βραβείο στη Σύρο για την αειφόρο δράση της

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 19, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Κουρουμπλή, του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Τσιρώνη, εκπροσώπων του κεντρικού κράτους και των κομμάτων, του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Γ. Πατούλη, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, η 6η Τελετή Απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards forthe Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον», τα οποία τελούν υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment), σε συνεργασία με τέσσερα (4) ελληνικά Υπουργεία.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Βραβείο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού» με την πρόταση, υπό τον τίτλο «Δράσεις και Πρωτοβουλίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς ένα αειφόρο μέλλον», η οποία περιελάμβανε δέσμη δράσεων, ενεργειών και έργων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος που υλοποιήθηκαν ή πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Οι δράσεις αυτές αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, προάγοντας την περιβαλλοντική καινοτομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι περισσότερες από αυτές περιλαμβάνονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρουμε κάποιες από αυτές:

Η κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (2015).

Η δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (Σ.Μ.Α.Υ.) και οι προμήθειες τεμαχιστή ογκώδων αντικειμένων στον Χ.Υ.Τ.Α. Σύρου (2015).

Η συνεργασία και σύμπραξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Φο.Δ.Σ.Α. με όλα τα Εθνικά Συστήματα Διαχείρισης Ανακύκλωσης.

Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέσω των πολιτικών στελεχών του στην κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου.

Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ως ωφελούμενος εταίρος, στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Life DeBag» με στόχο τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητα των δημοτών του (2015-2018).

Το εγκεκριμένο Δημοτικό Σχέδιο Δράσης για έργα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ως ωφελούμενος εταίρος, στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ» για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης τριών δημοτικών ακινήτων (1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, Νηπιαγωγείο Φοίνικα και Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας), συνολικού προϋπολογισμού 258.000 € (2013 – 2015).

Το έργο διασύνδεσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου με τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής (Α.Σ.Π.) Ηλεκτρισμού Δ.Ε.Η. Σύρου για τη θέρμανση του Κολυμβητηρίου με την πλήρη χρηματοδότηση από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ (2013 – παρόν).

Το βραβείο του Δήμου μας παρέλαβε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γ. Μαραγκός, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε πως το εν λόγω βραβείο επιβεβαιώνει και επιβραβεύει τη στρατηγική του Δήμου μας και την προσήλωση του στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη οικονομία.

Καταλήγοντας, συνεχάρη θερμά πρωτίστως του δημότες της Σύρου, για την ενεργό συμμετοχή τους και την υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως επίσης και τα στελέχη του Δήμου μας, αλλά και το πολιτικό προσωπικό, καθώς με το όραμα και το συγκροτημένο σχέδιο της Δημοτικής μας Αρχής για τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτήσεις, που έχουμε ήδη εξασφαλίσει ή πρόκειται να διεκδικήσουμε, ο Δήμος μας θα καταστεί Δήμος – πρότυπο στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την ίδια στιγμή που πολλοί νησιωτικοί δήμοι έχουν σημαντικά και διαπιστωμένα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση