«Έξυπνη» εξοικονόμηση νερού σε νοικοκυριά της Θέρμης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Οκτώ νοικοκυριά της Θέρμης Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στο ερευνητικό έργο WATERNOMICS - ICT FOR WATER RESOURCE MANAGEMENT που  χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (7ο Πλαίσιο – Πρόγραμμα). Το έργο αφορά την τοποθέτηση αισθητήρων στην παροχή του πλυντηρίου πιάτων, την παροχή κρύου και ζεστού νερού της βρύσης του νεροχύτη, στην παροχή του πλυντηρίου ρούχων και στην παροχή κρύου και ζεστού νερού της βρύσης του νιπτήρα, με στόχο, φυσικά, την εξοικονόμηση νερού. Ο Δήμος Θέρμης συμμετέχει στο έργο ως μία από τις 3 πιλοτικές εφαρμογές σε οικιακό περιβάλλον στην Ευρώπη.

Οι αισθητήρες αυτοί καταγράφουν τις καταναλώσεις του νερού, οι μετρήσεις μεταδίδονται ασύρματα σε ένα δέκτη ο οποίος είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και στη συνέχεια σε σχεδόν άμεσο χρόνο οι μετρήσεις αυτές είναι διαθέσιμες και απεικονίζονται με γραφικά μέσα από τη σχετική εφαρμογή (ηλεκτρονική πλατφόρμα) που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία ULTRA4, εταίρου του έργου.

11

22

«Μέσω της εγκατάστασης αισθητήρων μέτρησης κατανάλωσης νερού σε δύο χώρους του σπιτιού, την κουζίνα και το μπάνιο τον τελευταίο χρόνο άλλαξε η καθημερινότητά μου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης του νερού. Πλέον έχω συνολική εικόνα της κατανάλωσης του νερού στις παροχές που έχουν εγκατασταθεί οι αισθητήρες και μπορώ να εντοπίσω αποκλίσεις από την κατανάλωση που είχα σε προηγούμενη χρονική περίοδο ή ακόμη και αποκλίσεις από τον μέσο όρο των χρηστών της εφαρμογής. Βάσει των μετρήσεων στην κουζίνα, η αύξηση της χρήσης του πλυντηρίου πιάτων έναντι της βρύσης έχει φέρει μείωση στην κατανάλωση νερού για το πλύσιμο των πιάτων της τάξης του 40% περίπου», τόνισε στη Greenagenda.gr ο Στέργιος Πραλακίδης, πατέρας δύο ενήλικων παιδιών και δυο ανηλίκων παιδιών ηλικίας 5 και 10 ετών.

33

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «έχω τη δυνατότητα να προχωρήσω σε αλλαγές στη συμπεριφορά του νοικοκυριού μου ως προς την κατανάλωση του νερού (π.χ. μεγαλύτερη χρήση του πλυντηρίου πιάτων έναντι της βρύσης της κουζίνας) παρακολουθώντας την πραγματική απόδοση των μέτρων εξοικονόμησης νερού που λαμβάνω».

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δική του παραμετροποίηση επιλέγοντας τον αισθητήρα και το χρονικό διάστημα για το οποίο επιθυμεί να πάρει πληροφορίες.

44

«Με τη χρήση γραφημάτων θέτω στόχους (π.χ. μη υπέρβαση της κατανάλωσης της χρήσης νερού για το πλυντήριο ρούχων σε ποσοστό 90% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), ακόμη και αν δε συνδεθώ για κάποιο διάστημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχω ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφορικά με τον στόχο που έχω θέσει», είπε ο κ. Πραλακίδης.

Η δυνατότητα εντοπισμού διαρροών και προβλημάτων στο δίκτυο νερού του σπιτιού δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση καθώς προϋποθέτει την εγκατάσταση αισθητήρων σε όλες τις παροχές.

55

Το έργο της  εγκατάστασης αισθητήρων και η παρακολούθηση της κατανάλωσης νερού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εφαρμόζεται πιλοτικά και διαφαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους κατοίκους του Δήμου Θέρμης.

Οι προσδοκίες του κ. Πραλακίδη από τη συμμετοχή του στο ερευνητικό έργο είναι οι ακόλουθες:

•       Να κατανοήσει καλύτερα την κατανάλωση στο νοικοκυριό του

•       Να μειώσει την κατανάλωση και να παρακολουθήσει την πραγματική απόδοση διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης νερού

•       Να εντοπίσει έγκαιρα ενδεχόμενες διαρροές και προβλήματα στο δίκτυο νερού του σπιτιού

•       Να ανακαλύψει πώς οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορούν να  βοηθήσουν γενικότερα στη διαχείριση ενός «έξυπνου» σπιτιού

Αξίζει να σημειωθεί πως το ερευνητικό έργο Waternomics χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σαν αντικείμενο την μελέτη τρόπων ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα κατανάλωσης νερού μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση