του Νίκου Ανουκάτου
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες αναφορικά με τα επεισόδια αιθαλομίχλης που δεδομένα πρόκειται να εμφανιστούν εν όψει χειμώνα. Τους τελευταίους τρεις χειμώνες καταγράφηκαν υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων του ημερήσιου ορίου των ΑΣ10 σε όλη την Αθήνα και βέβαια σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, εκτίμησε ότι τυχόν αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα αναγκάσει τους πολίτες σε ακόμη περισσότερη καύση βιομάζας.
«Θεωρώ ότι εφόσον οι συνθήκες το ευνοούν θα καταγράφονται και τους επόμενους μήνες σημαντικές υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων και θα έχουμε συχνά και έντονα επεισόδια αιθαλομίχλης. Οι μετρήσεις μας δεν δείχνουν να έχει αλλάξει η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση παντού σε όλη την Αθήνα», πρόσθεσε.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος, «κάποιες νύχτες καταγράψαμε υψηλά επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων και οι τιμές τους ήταν παρόμοιες με το Πεκίνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ευτυχώς δεν είχε συνέχεια η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Αυτή την κατάσταση δεν την έχουμε δει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».
Ο παράγοντας της οικονομικής κρίσης μπορεί να συνέβαλε στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση της χρήσης αυτοκινήτων, όμως η αυξημένη καύση ξύλου και κυρίως η κακή ποιότητα του έχει αναστρέψει αυτήν την καλυτέρευση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
«Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης ήρθε για να μείνει, βλέποντας κανείς τις τάσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις, εκτός εάν δοθούν κίνητρα για τη θέρμανση», επισήμανε ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων το 2014-2015 έδειξαν ότι σημειώθηκαν για 22 ημέρες υπερβάσεις του ημερήσιου ορίου των ΑΣ10 (σχεδόν σε διπλάσια συχνότητα με πέρσι, 18% έναντι 11%).
Τα παγκοσμίως αποδεκτά ημερήσια όρια για την υπέρβαση των ΑΣ2.5 ξεπεράστηκαν κατά μέσο όρο στο 39% των ημερών (περίπου 45 ημερήσιες υπερβάσεις) στο διάστημα Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου. Το ποσοστό των υπερβάσεων αυτών είναι ίδιο με τον περσινό χειμώνα.
«Σίγουρα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, το προσδόκιμο ζωής εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να μειωθεί ένα χρόνο ακόμη και περισσότερο», κατέληξε ο κ. Μιχαλόπουλος.
Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη, όπως έχει παρατηρηθεί κάποιες ημέρες, είναι ανάλογες με αυτές της Αθήνας, παρότι στην πρωτεύουσα διαβιούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι.
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, πατώντας ΕΔΩ.