Σοβαρή απειλή για τη θαλάσσια ζωή και τον άνθρωπο οι μικροΐνες πλαστικού

Η ρύπανση των θαλασσών με μικροπλαστικά είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα που προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τα πλαστικά απορρίμματα σε πολύ μικρά μεγέθη (micro και nano) είναι ευρέως διεσπαρμένα στο περιβάλλον. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις τους στους ωκεανούς φτάνουν τα 100 000 σωματίδια/ m3.

Το πλαστικό μπουκάλι θα υπάρχει κάπου για τα επόμενα 450 χρόνια τουλάχιστον. Όταν όμως διασπάται σε μικρότερα και μικρότερα κομμάτια δυστυχώς αυτά λαμβάνονται ως τροφή από την θαλάσσια πανίδα και εισέρχονται έτσι στην διατροφική αλυσίδα καταλήγοντας στο πιάτο μας.

Εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι πλαστικών που παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, καταλήγουν στους ωκεανούς και σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η κατάποση πλαστικών απορριμμάτων έχει καταγραφεί στο 44-50% του συνόλου των θαλάσσιων χελωνών, ψαριών, οστροκοειδών και άλλων θαλάσσιων ειδών. Η κατάποση τους εμποδίζει το πεπτικό σύστημα, προκαλεί βλάβες στομάχου, μείωση της διατροφής και όλα αυτά καταλήγουν στην πείνα τους. Σε πολλές περιπτώσεις στα μικροπλαστικά εντοπίζονται μικροΐνες διάφορα επικίνδυνα υλικά όπως πολυπροπυλένιο και πολυεστέρας.

Τα πλαστικά απόβλητα που εντοπίζονται στις θάλασσες είναι ένας χαρακτηριστικός δείκτης παγκοσμίως των επιπτώσεων  από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μειώσουμε το πλαστικό αποτύπωμα μας. Τα μικρά βήματα μας μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια μεγάλη αλλαγή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση