Στον αέρα παραμένει το μέλλον των ΦΔ προστατευόμενων περιοχών

του Νίκου Αβουκάτου

Το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για το 2017, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr. Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων διότι λήγει το ΕΠΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει η παράταση (το φυσικό αντικείμενο των Συμβάσεων λήγει τον Μάρτιο του 2017). Εφόσον, τελικά, γίνει η παράταση των συμβάσεων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται πώς αυτή θα μπορέσει να γίνει.

Όπως πληροφορείται η Greenagenda.gr, το θέμα αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης που θα γίνει σύντομα ώστε να βρεθεί η τεκμηρίωση αυτής της παράτασης. Πάντως, από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στους ΦΔ τονίζουν ότι το θέμα της παράτασης δεν πρέπει να φτάσει την 30ή Δεκεμβρίου όπως έγινε πέρσι.

Το όλο θέμα, λοιπόν, έγκειται στο πώς θα γίνει η παράταση, διότι σε περίπτωση Προκηρύξεων θα διακοπεί απότομα η λειτουργία των Φορέων. Έτσι μπαίνει ένα σημαντικό ερώτημα, αφού από 01-01-2017 δεν θα υπάρχει προσωπικό: Ποιος στους Φορείς Διαχείρισης θα τρέξει τις Προκηρύξεις και πόσο χρόνο θα πάρουν αυτές, αφού θα είναι μέσω του ΑΣΕΠ;

Πριν το τέλος του χρόνου και την εκπνοή της προηγούμενης απόφασης/προσωρινής λύσης για τους Φορείς Διαχείρισης, το μέλλον των Προστατευόμενων Περιοχών και των Φορέων Διαχείρισης ακόμη δεν έχει καθοριστεί από το σύστημα διοίκησης, όπως, άλλωστε, αποκλειστικά σας είχε ενημερώσει η Greenagenda.

Με δεδομένο ότι στο τέλος της χρονιάς λήγει η παράταση για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των Φορέων Διαχείρισης και δεν μπορεί να ξαναγίνει νέα παράταση, συντάσσεται σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί πριν τη λήξη της χρονιάς, όπου μεταξύ άλλων θα ρυθμιστούν τα θέματα της διοίκησης όλων των Π.Π. και των Φ.Δ..

Επί του Σχεδίου αυτού δεν υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση καθώς το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών – Ελληνική Φύση ζητεί να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και δυνατότητα παρέμβασης πριν την οριστικοποίησή του και τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση