Πογκρόμ κατά των δένδρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Όταν εμείς απολαμβάνουμε χαλαρά τον καφέ μας, κάποιος δίπλα ίσως να μας χρειάζεται επειδή δεν μπορεί να μας μιλήσει. Όμως, οι εικόνες που εξασφαλίσαμε και σας παρουσιάζουμε σίγουρα μιλούν από μόνες τους.

Ο λόγος γίνεται για τα δεκάδες κομμένα και «κακοποιημένα» δένδρα, τα οποία κανείς από μας δεν προσέχει μέσα στους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Για την κατάσταση του αστικού πρασίνου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκφράζεται έντονος προβληματισμός εδώ και δεκαετίες.

Η Greenagenda.gr δημοσιεύει σήμερα μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναδεικνύουν ένα ανελέητο «πογκρόμ» σε βάρος των δενδροστοιχιών. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό και ταυτόχρονα εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει, τονίζουν όσοι κατοικούν στις οδούς Παύλου Μελά, Καρόλου Ντηλ και Αγίας Σοφίας.

Ακόμη και για το λίγο πράσινο που έχει η Θεσσαλονίκη, κάποιοι ασυνείδητοι πραγματοποιούν έναν αγώνα αφανισμού των δένδρων. Αρκετές δεκάδες λοιπόν είναι οι περιπτώσεις κακοποίησης δένδρων, οι οποίες έχουν εντοπιστεί από τα αρμόδια συνεργεία του τμήματος δενδροστοιχιών και φυτωρίων της διεύθυνσης πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχει σεβασμός στο αστικό πράσινο, κάποιοι θεωρούν τον χώρο δικό τους και έτσι κόβουν και κλαδεύουν τα δένδρα κατά το δοκούν.

Δεν έχει κανένας δικαίωμα να κλαδεύει δένδρο και ο καθένας οφείλει να απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, διότι εφόσον γίνει καταγγελία μπορεί να κινηθεί άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του.

Προβολείς φωτισμού κρεμασμένοι σε δένδρα, κομμένοι κορμοί δένδρων για να τοποθετηθούν τέντες. Αυτοσχέδια καθίσματα γύρω από κορμούς δένδρων και άλλες περιπτώσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση παράνομης κοπής δένδρων συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, την οποία είχε αναδείξει η Voria.gr. Την υπόθεση αυτή ερευνά η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να αντικατασταθούν τα κομμένα δένδρα.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από βανδαλισμένα δένδρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης:

dendra1

dendra3

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση