Ο εφιάλτης των σκουπιδιών επιστρέφει στη Ζάκυνθο

του Νίκου Αβουκάτου

«Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής κλείνει οριστικά και αμετάκλητα ο ΧΥΤΑ στη περιοχή του Σκοπού», τόνισε με ξεκάθαρο τρόπο στη Greenagenda.gr o Αναστάσιος Τζίμης, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα.

Κρίσιμα, λοιπόν, είναι τα επόμενα 24ωρα, μετά το νέο τελεσίγραφο που θέτουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Καλαμακίου στη δημοτική αρχή για κλείσιμο του ΧΥΤΑ στις 30 Οκτωβρίου. Η Ζάκυνθος από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ζήσει και πάλι τον καθημερινό εφιάλτη των σκουπιδιών.

«Την Άνοιξη αποφασίσαμε να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας λόγω της τουριστικής σεζόν αφού πρώτα λάβαμε τη διαβεβαίωση των αρμοδίων ότι σύντομα θα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί», ανέφερε ο κ. Τζίμης.

Και πρόσθεσε: «Έξι μήνες μετά μας λένε ότι δεν έχουμε σχέδιο και ότι θα τοποθετήσουν δεματοποιητή στον ΧΥΤΑ. Αυτό μας έχει εξοργίσει για αυτό και στη γενική συνέλευση που έγινε, παρουσία των τοπικών Αρχών, στο Κοινοτικό Γραφείο Καλαμακίου, τους είπαμε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό επειδή δεν υπάρχει χώρος για δεματοποίηση από τα σκουπίδια».

Από τη Δευτέρα η κατάσταση στους δρόμους της Ζακύνθου θα είναι δύσκολη και τις επόμενες εβδομάδες εφιαλτική. Οι ποσότητες των απορριμμάτων υπολογίζονται ημερησίως σε 50 τόνους και εκτιμάται ότι έως τον Δεκέμβριο θα συγκεντρωθούν 5.000 τόνοι απορριμμάτων στο νησί.

Οι κάτοικοι επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ που ήδη έχει επιλεγεί στη θέση «Λίβας», στην ορεινή Ζάκυνθο.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε επαφές με τους κατοίκους προσπαθώντας να τους εξηγήσει τους λόγους ώστε να μην προβούν στην κινητοποίηση που έχουν προαναγγείλει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση