Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 1/5 της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα το 2015

Έργα όπως είναι η διασύνδεση των νησιών από την Κω μέσω Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και με 56 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.047 MW προωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) σύμφωνα με τον Δημήτρη Κανελλόπουλο, διευθυντή του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας.

Ο κ. Κανελλόπουλος, στο πλαίσιο του 21ου Συνεδρίου για την ενέργεια και την ανάπτυξη, που διοργάνωσε, στις 25 και 26 Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα οφέλη των ΑΠΕ έχουν ήδη γίνει ορατά από την παγκόσμια κοινότητα και η αυξανόμενη χρήση τους συμπεριλαμβάνεται στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών με ορίζοντα το 2030. Η Ευρώπη έχει ήδη επιτύχει να καλύπτει το 12% των ηλεκτρικών αναγκών, μόνο από αιολικά πάρκα, καλύπτοντας τις ανάγκες 87 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί στο 28% το 2030».

Ειδικότερα στην Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Κανελλόπουλος, «από τις 53.184 GWh παραγωγής το 2015, το 20% προήλθε από ΑΠΕ. Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί το 13% από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αντιλαμβάνεται κανείς το σημαντικό μέγεθος παραγωγής πράσινης ενέργειας στη χώρα μας».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «οι συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με τις υψηλές συγκεντρώσεις CO2, που έφτασαν τα 400 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), κάνει επιτακτική τη στροφή προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τις εκτεταμένες εφαρμογές ΑΠΕ στον κλάδο παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό και από στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) προκύπτει ότι «το 2015 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε εγκατεστημένη ισχύ, ξεπέρασαν τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα τοποθετούνται 2,5 ανεμογεννήτριες και 30.000 πάνελ ΦΒ κάθε ώρα! Το 2021 οι ΑΠΕ θα προσφέρουν 7.600 TWh, που ισοδυναμούν σήμερα με την συνολική ηλεκτρική ζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

Μέσα σε αυτό το επιχειρηματικό και ενεργειακό περιβάλλον, σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος, «η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. συμβάλλει με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, σε όλη τη χώρα και προωθεί έργα όπως είναι η διασύνδεση των νησιών από την Κω μέσω Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και με 56 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.047 MW. Το έργο αυτό θα συμβάλει πολλαπλά στην ελληνική κοινωνία, προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια και μείωση της βασιζόμενης στις εισαγωγές καυσίμων κατανάλωσης, ενώ θα αξιοποιήσει το στρατηγικό, ενεργειακό πλεονέκτημα του Αιγαίου, το υψηλό, αιολικό δυναμικό της περιοχής».

Κάτω από αυτό το πρίσμα, «τα όποια εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα και είναι στο χέρι όλων των εμπλεκομένων να το πετύχουν αυτό, καταρχάς με την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την ορθολογική τιμολόγηση της πράσινης ενέργειας, μέτρα που μπορούν να κάνουν άμεσα τη διαφορά στη μετάβαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο ενεργειακές πηγές».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση