Γιατί δεν διασπάστηκε το ΥΠΕΝ

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης είχε τελικά και «πράσινο» χρώμα. Παρά την προετοιμασία σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως ανέλυσε η Greenagenda, τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέμεινε ενιαίο. Σε αυτήν την απόφαση του Πρωθυπουργού, με βάση τις δικές μας πληροφορίες, συνέτειναν δύο δυνάμεις.

Η πρώτη ήταν η παραίνεση των θεσμών – και κυρίως της Κομισιόν – οι οποίοι συμβούλευαν να μην «σπάσει» διοικητικά το Περιβάλλον με την Ενέργεια, λόγω της Συμφωνίας των Παρισίων και της ανάγκης να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί και ενεργειακοί στόχοι. Και αυτό, σημείωναν, στην ελληνική περίπτωση, μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ενιαίο διοικητικό κέντρο. Μάλιστα κύκλοι των Βρυξελλών σημείωναν, λίγο πριν τον ανασχηματισμό, το ότι θα ήταν ένα πολύ «θολό» μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση να χωρίσει το περιβάλλον από την ενέργεια την ημέρα που έμπαινε σε εφαρμογή η Συνθήκη των Παρισίων και «φωτιζόταν» πράσινη η Βουλή!

Το δεύτερο γεγονός, και αρκετά σημαντικότερο, ήταν ότι το ΥΠΕΝ ως ενιαίο Υπουργείο είναι ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο, αλλά με τη διάσπασή του «αδυνατίζει» πολιτικά και θεσμικά.

Η επιλογή του Πρωθυπουργού να μετακινήσει τον Γιώργο Σταθάκη από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθόρισε την τελική επιλογή.

Ο Σταθάκης

Ο κ. Σταθάκης για το Μαξίμου θα έπρεπε να αναλάβει την Ενέργεια, ωστόσο από μόνο του ένα Υπουργείο Ενέργειας, παρά τη σημασία του, θα ήταν ένα «μικρό» Υπουργείο και υποβάθμιση για τον κ. Σταθάκη. Έτσι προκρίθηκε η λύση να του ανατεθεί η αρμοδιότητα του ενιαίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι ένα «πρωτοκλασάτο» παραγωγικό Υπουργείο. Ο Γιώργος Σταθάκης έχει ως πολιτικό στόχο να ολοκληρώσει την απελευθέρωση όλων των αγορών ενέργειας, σύμφωνα με τόσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές αλλά παράλληλα να εφαρμόσει και μια αριστερή πολιτική, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η δουλειά που έκανε σε αντίστοιχα θέματα στο Υπουργείο Ανάπτυξης κρατώντας τις ισορροπίες, μέτρησε σε αυτήν την επιλογή.

Ο Φάμελλος

Παράλληλα, επειδή το ΥΠΕΝ έχει πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς, χρειαζόταν και ένα έμπειρο και δυναμικό στέλεχος για τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού. Και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αναθέσει στον βουλευτή Θεσσαλονίκης και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, μέχρι χθες, Σωκράτη Φάμελλο τη θέση αυτή. Ο κ. Φάμελλος, εκτός του ότι έχει χειριστεί από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το ιδιαιτέρως σημαντικό για την κυβέρνηση θέμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, έχει γενικότερα πολύ έντονη κοινοβουλευτική παρουσία, η οποία κρίθηκε επιτυχημένη. Και στην επιλογή μέτρησε κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Είναι ο ίδιος μηχανικός και ξέρει αρκετά από τα θέματα του Υπουργείου, γεγονός που πάντα μετρά σε αυτές τις επιλογές. Μένει να δούμε ποιες αρμοδιότητες θα αναθέσει ο Πρωθυπουργός στον Αναπληρωτή και ποιες θα μείνουν στον Υπουργό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαρροές ή πληροφορίες, αλλά σύντομα θα επανέλθουμε.

Ο Τσιρώνης

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που είναι «πράσινο» το χρώμα του ανασχηματισμού. Πρόκειται για την ανάθεση στους Οικολόγους Πράσινους, μέσω του Γιάννη Τσιρώνη, αρμοδιότητας στην αγροτική ανάπτυξη. Κάτι που δεν ήθελαν πολλοί στο κόμμα των Πρασίνων, καθώς πίστευαν ότι έπρεπε να έχουν ή το Περιβάλλον ήγ τίποτε. Ο Γιάννης Τσιρώνης όμως έχει άλλη άποψη και ήδη μιλά για τις δυνατότητες της βιολογικής γεωργίας και των ελληνικών προϊόντων. Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, των προσώπων σε θέσεις ευθύνης και της συνεργασίας των Ο-Π με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει φάση και θα έχουμε πιθανόν εξελίξεις, καθώς οι Οικολόγοι – Πράσινοι βαδίζουν προς Συνέδριο…

Ένα ακόμη «σήριαλ» που θα δούμε το επόμενο διάστημα είναι το θέμα των προσώπων που έχουν επανδρώσει θέσεις ευθύνης του Υπουργείου και σχετιζόμενων φορέων. Εκεί τόσο ο Πάνος Σκουρλέτης όσο και οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν προωθήσει ανθρώπους δικής τους επιλογής, οι οποίοι μένει να δούμε αν και κατά πόσον θα συνεχίσουν.

Στο τέλος, να σημειώσουμε ότι εγκαίρως, την προηγούμενη Πέμπτη, είχαμε καταγράψει το ότι Σκουρλέτης και Τσιρώνης αποχωρούν από το ΥΠΕΝ…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση