Σταθάκης: Τεράστιας σημασίας το ενεργειακό για την ελληνική οικονομία (vid)

Την αντίθεσή του στην πώληση του 17% της ΔΕΗ επανέλαβε ο απελθών υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου στον Γιώργο Σταθάκη, τονίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τη θέση του αυτή από οποιοδήποτε πόστο, στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης της Αριστεράς «πρέπει να ολοκληρωθεί με την άρνηση να πουληθεί το 17% της ΔΕΗ» και πρόσθεσε ότι το εν λόγω σχέδιο είναι «παρωχημένο και δογματικό» και έχει ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα.

«Δεν υπογράψαμε καμία εντολή για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, τελεία και παύλα», είπε επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που «κληρονόμησε» η κυβέρνηση από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και το οποίο θέλουν οι δανειστές.

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιό του, ο νυν υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τους τελευταίους 13 μήνες κέρδισε «μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες που είχε βάλει η κυβέρνηση ως στοίχημα, τη μάχη για τα δημόσια ηλεκτρικά δίκτυα και τον ΑΔΜΗΕ».

Όπως είπε, το σχέδιο του υπουργείου πολεμήθηκε μέσα και έξω για διαφορετικούς λόγους, αλλά «μπορέσαμε και μείναμε συνεπείς με βάση αυτό που λέγαμε όταν ξεκινάγαμε ότι θα καταθέσουμε σχέδιο και θα πείσουμε για την ορθότητα του σχεδίου τους θεσμούς».

«Για αυτές τις προσπάθειές μας κατηγορηθήκαμε ότι καθυστερούμε να κλείσουμε την διαπραγμάτευση και 2,7 δισ. δεν πέφτουν στην αγορά. Αυτήν την καυτή πατάτα την πήραμε στα χέρια μας κι έχουμε βάλει το νερό στο αυλάκι κάνοντας τις απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ακόμη ότι φεύγει από το υπουργείο «ικανοποιημένος, με το κεφάλι ψηλά». «Πιστοί στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις θα συνεχίσουμε από ένα άλλο μετερίζι ώστε να λένε ότι η κυβέρνηση αυτή έδωσε τις μάχες της, δεν λιποτάκτησε και έσωσε ό,τι μπορούσε να σώσει».

«Πιο εύκολη είναι η δουλειά μου, αφού παραλαμβάνω από τον Πάνο Σκουρλέτη» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Σταθάκης και συμπλήρωσε πως οι στέρεες βάσεις αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη». Τον θαυμάζω ως πολιτικό στέλεχος, εγώ δεν είμαι τόσο καλός στα πολιτικά όσο ο Πάνος», δήλωσε αναφερόμενος στον Π. Σκουρλέτη.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε «τεράστιας στρατηγικής σημασίας το ενεργειακό για την ελληνική οικονομία» και συμπλήρωσε πως συνολικά η ενέργεια βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο σε διεθνές επίπεδο. «Οι προκλήσεις είναι μπροστά, στόχος μας είναι να πετύχουμε το μέγιστο βαθμό επενδύσεων, κοινωνικής μέριμνας και το υπουργείο να συνάδει με τους περιβαλλοντικούς στόχους», επισήμανε.

Η προστασία του περιβάλλοντος όχι μόνο δεν κοστίζει αλλά συμφέρει, τόνισε ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην επίτευξη της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ σημείωσε ότι καμιά επένδυση δεν κόλλησε στο υπουργείο, αντίθετα η κατάσταση βελτιώθηκε.

Τέλος νέος αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι και οι δυο τομείς, περιβάλλον και ενέργεια, είναι πολύ κρίσιμοι για τη χώρα και μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία της ταυτότητάς της.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση