Από τον Απρίλιο του 2017 η δωρεάν δοκιμή του APOLLO από τους αγρότες

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Από τον Απρίλιο του 2017 οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν και με μόνη προυπόθεση την εγγραφή τους τις υπηρεσίες της online πλατφόρμας APOLLO, η οποία παρέχει προσιτές και αξιόπιστες λύσεις γεωργίας ακριβείας σε μικροκαλλιεργητές και όχι μόνο.

Η γεωργία ακριβείας συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, ενέργειας και λιπασμάτων με αναπόφευκτα και προφανή οφέλη στην αειφορία, την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η Greenagenda.gr, η εναρκτήρια εκδήλωση του APOLLO πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη και πλέον σταδιακά το έργο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος HORIZON 2020, θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε αγρότες.

Το έργο APOLLO έχει εννέα εταίρους από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο και Σερβία).
Ήδη, υπάρχει η δυνατότητα για δοκιμαστική χρήση και αξιολόγηση των υπηρεσιών του APOLLO (trial user στη διεύθυνση http://apollo-h2020.eu/contact/#trial) από αγρότες ή και συμβούλους, που απευθύνονται στον γεωργικό τομέα.

Στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εύκολα προσβάσιμες, οικονομικά προσιτές και εύχρηστες υπηρεσίες για τη διαχείριση της καλλιέργειας. Οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται βασίζονται σε μια πληθώρα διαθέσιμων δεδομένων (δορυφορικά κ.α) και θα επιτρέπουν στον αγρότη να έχει καθημερινή υποστήριξη σε 4 τομείς:

1. Προγραμματισμός οργώματος
2. Προγραμματισμός άδρευσης
3. Παρακολούθηση της καλλιέργειας
4. Εκτίμηση της απόδοσης της καλλιέργειας

Το APOLLO ως μέρος μίας στρατηγικής για τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και σε συνδυασμό με τις τεχνικές γεωργίας ακριβείας, μπορεί να παράγει τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά οφέλη, που συμπυκνώνονται στα εξής:

  • Χρησιμοποίηση λιγότερων καυσίμων χάρη στη βέλτιστη λειτουργικότητα του εδάφους (για το όργωμα).
    Προγραμματισμός, εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση των εκπομπών ρύπων, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπεται η περαιτέρω εδαφική υποβάθμιση.
  • Αξιοποιείται και ενδεχομένως δεν σπαταλάται περισσότερο νερό για άρδευση, χάρη στην υπηρεσία προγραμματισμού άρδευσης.
  • Επιτρέπεται ο γρήγορος εντοπισμός της ύπαρξης πιθανών προβλημάτων στην σοδειά, όπως προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μέσω της υπηρεσίας παρακολούθησης της ανάπτυξης των καλλιεργειών του APOLLO, με αποτέλεσμα την ταχύτερη παρέμβαση και μείωση των απωλειών.
  • Είναι εφικτή η καλύτερη λήψη αποφάσεων για το εάν ο αγρότης θα πωλήσει ή θα αποθηκεύσει τα προϊόντα του, χάρη στην υπηρεσία απόδοσης των καλλιεργειών του APOLLO.
  • Αυξημένη κερδοφορία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ως αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση