«Έξυπνη» και αειφορική online διαχείριση των νερών στην Κρήτη

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα ολοκληρωμένο και ευφυές σύστημα διαχείρισης εσωτερικών υδάτινων πόρων, βασιζόμενο στην αναλυτική γεωγραφική και τεχνική τοπολογία του δικτύου αναπτύχθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, με εταίρους τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Ενεργειακό Κέντρο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.

Χρησιμοποιώντας σχετικά δεδομένα (εισροών – εκροών, ποιότητας υδάτων, ενεργειακών απαιτήσεων), παρέχεται στον διαχειριστή η ικανότητα να λειτουργεί το δίκτυο με βέλτιστο και αειφόρο τρόπο.

«Το υπόδειγμα προσημείωσης είναι ακριβές και έτσι έχουμε πλήρη αποτύπωση και λειτουργία του δικτύου νερού σε πραγματικό χρόνο», τόνισε στη Greenagenda.gr o Αναστάσιος Πουλιέζος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ελέγχου Βιομηχανικών και Ενεργειακών Συστημάτων, στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και συντονιστής του έργου www.smartwaters.gr.

«To επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή του λογισμικού σε μια περιοχή της Κρήτης ώστε να δοκιμαστεί στη πράξη. Θα έχουμε κάποιες επαφές τον Δεκέμβριο αλλά όλα εξαρτώνται από τη ροη της χρηματοδότησης και την πολιτική βούληση» υπογράμμισε ο κ. Πουλιέζος.

Η βιωσιμότητα και τα πιθανά προτερήματα της προτεινόμενης λύσης επιβεβαιώθηκαν μέσω αναλυτικής προσομοίωσης σε υπολογιστή ενός υπάρχοντος υδροαρδευτικού δικτύου. Το τελικό σύστημα μπορεί στη συνέχεια να υλοποιηθεί μέσω της διασύνδεσης υποσυστημάτων (π.χ. χαρτογράφηση GIS, SCADA, ελέγχου και λήψης αποφάσεων) στο πραγματικό δίκτυο.

«Το έργο βαίνει προς την ολοκλήρωση του καθώς απομένει περίπου ένας μήνας. Έχουμε ετοιμάσει ένα λογισμικό προς αξιοποίηση. Αυτό αποτελείται από έναν προσομοιωτή δικτύων και το κομμάτι της διαχείρισης που μπορεί να αυτονομηθεί και να λειτουργήσει σε ένα υπάρχον δίκτυο ή σε ένα νέο. Ήδη το έχουμε υλοποιήσει εικονικά και μάλιστα το μοντέλο είναι πολύ ακριβές γι΄ αυτό τα αποτελέσματα που παίρνουμε είναι κοντά στην πραγματικότητα. Έτσι μπορούμε να μειώσουμε τις διαρροές και να τις εντοπίσουμε. Μπορούμε από απόσταση να ελέγχουμε πιθανούς ρύπους και να έχουμε εικόνα της κατάστασης του επιπέδου στάθμης της πηγής, μπορεί ο χρήστης να διαχειρίζεται εναλλακτικά τις παροχές μιας πηγής. Όλα αυτά γίνονται αυτόματα από έναν και μόνο χρήστη. Ακόμη, αποφεύγεται η σπατάλη νερού ενώ δεν υπάρχει και επιβάρυνση του τιμολογίου της ύδρευσης», ανέφερε ο κ. Πουλιέζος.

Με το ευφυές και ολοκληρωμένο σύστημα παρέχεται στο διαχειριστή η δυνατότητα να αποφασίζει με γνώμονα τη βέλτιστη και αειφόρο διαχείριση των πόρων. Άμεση συνέπεια της εφαρμογής ενός τέτοιου ολιστικού συστήματος διαχείρισης θα είναι:

• Η εξασφάλιση της ποιότητας των υδάτων.

• Η βελτίωση της κάλυψης των αναγκών – ζήτησης νερού στην Κρήτη.

• Η εξοικονόμηση υδατικών πόρων.

• Η ελάττωση των λειτουργικών εξόδων και τελικά η μείωση των αντίστοιχων τιμών του νερού τόσο για τους μεγάλους καταναλωτές όσο και για τους απλούς χρήστες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση