Ζάκυνθος: «Εμφύλιος» για τον ΧΥΤΑ Σκοπού, βουνά τα σκουπίδια (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου 

Έναν καθημερινό εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου καθώς «πνίγονται», για δεύτερη εβδομάδα, από τα σκουπίδια που έχουν πλημμυρίσει, πλέον, τους δρόμους του νησιού.

«Η δυσοσμία είναι έντονη από το πρωί μέχρι το βράδυ και η καθημερινότητα μας έχει μετατραπεί σε έναν εφιάλτη. Τα αδέσποτα κάνουν "πάρτι" μαζί με τα ποντίκια κάθε μέρα», τόνισε μια κάτοικος της Ζακύνθου.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Greenagenda.gr παρουσιάζεται το μέγεθος του προβλήματος. Λόφοι από σκουπίδια έχουν σχηματιστεί σε κάθε κεντρικό δρόμο της πόλης αλλά και τις γειτονιές. Έξω από το δημαρχείο και στον παραλιακό δρόμο, δύο από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, τα σκουπίδια έχουν ξεχειλίσει στα πεζοδρόμια.

zakinthos-20

Φόβοι εκφράζονται για τη δημοσία υγεία, καθώς καθημερινά επιδεινώνεται η κατάσταση και η δυσοσμία γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Ήδη η Διεύθυνση ∆ηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας Π.Ε. Ζακύνθου, με επιστολή της, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση  του προβλήματος διότι συσσωρεύονται τα σκουπίδια και αυξάνονται οι επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. «Αν έχουμε παράταση του προβλήματος, θα απευθυνθούμε στις δικαστικές αρχές λόγω της ανησυχίας μας για τη δημόσια υγεία των κατοίκων», τόνισε στη Greenagenda.gr o Σπύρος Πλέσσας προϊστάμενος της ∆ιεύθυνσης.

zakinthos-18

Από τις άπειρες, πια, σακούλες σκουπιδιών κινδυνεύουν να κλείσουν οι δρόμοι, ενώ υπάρχουν σημεία όπου καλύπτουν τους τοίχους των μονοκατοικιών, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο όγκος των σκουπιδιών αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό στους δρόμους.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς ζήτησε να ανοίξει προσωρινά ο ΧΥΤΑ στον Σκοπό για να μαζεύονται τα απορρίμματα από σημεία, όπως είναι τα σχολεία και το νοσοκομείο της πόλης, ενώ διαβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση του προβλήματος και χρειάζονται λίγοι μήνες μέχρι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την λειτουργία της κινητής μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων».

zakinthos-14

«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε άλλον χώρο και τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει μια τιτάνια προσπάθεια. Ζητάμε την κατανόηση και την υπομονή όλων και κυρίως από τους πολίτες του νησιού, οι οποίοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται που τα σκουπίδια είναι στους δρόμους, όμως και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πως το πρόβλημα που βιώνουμε κληρονομήθηκε στην παρούσα δημοτική Αρχή και δεν το προκλήθηκε απ' αυτήν. Δυστυχώς, τα προβλήματα ετών δεν λύνονται σε μία ημέρα», εξήγησε.

Δεν οπισθοχωρούν οι κάτοικοι για τον ΧΥΤΑ Σκοπού

Στον αντίποδα, ανένδοτοι παραμένουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του Καλαμακίου που συνεχίζουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Σκοπού, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι αποφασίστηκε πριν από χρόνια να κλείσει με εντολή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση