Καφέ νέφος σκέπασε τη Θεσσαλονίκη - Πού οφείλεται

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα καφέ πέπλο έχει σκεπάσει από νωρίς το πρωί σήμερα τον Θερμαϊκό Κόλπο, στην «αυλή» της Θεσσαλονίκης, αλλά και το δυτικό τμήμα της πόλης, κάνοντας τους Θεσσαλονικείς που αντίκρισαν το ύποπτο θέαμα να αναρωτιούνται για την προέλευση και, κυρίως, για την επικινδυνότητά του.

Όπως εξηγεί στη Greenagenda.gr η καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και διευθύντρια του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνη Σαμαρά, το καστανής απόχρωσης χρώμα του φωτοχημικού νέφους πάνω από τη Θεσσαλονίκη οφείλεται κατά κανόνα στις ρυπογόνες ποσότητες του διοξειδίου του αζώτου (NO2) που εκλύονται στην ατμόσφαιρα σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με την κα. Σαμαρά, το φαινόμενο γίνεται ορατό με την άνοδο του Ηλίου, τις πρωινές ώρες, οπότε και υπάρχει η οξείδωση του NO2. Όσο προχωρεί η ημέρα προς το μεσημέρι τόσο θα «ξεφτίζει» το έντονο καστανό χρώμα.

«Αναμένουμε υψηλές τιμές του συγκεκριμένου ρύπου, ο οποίος, βέβαια, επηρεάζονται και από το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής», προσθέτει η ίδια και συμπληρώνει: «Ως εκ τούτου, για την εμφάνιση του νέφους που έχει καλύψει το κέντρο, αλλά και το δυτικό τμήμα της πόλης, οφείλεται στο "κοκτέιλ" των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, των ρύπων και της σκόνης, λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων».

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βούλα Τζουμάκα, μιλώντας στη Greenagenda.gr, είπε: «Τα τελευταία 24ωρα, εξαιτίας του καιρικού φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής, επηρεάζονται οι συγκεντρώσεις των ρύπων και, έτσι, έχουμε τον εγκλωβισμό τους στην ατμόσφαιρα».

Καθοριστικός παράγοντας είναι και η υψηλή υγρασία που, σύμφωνα με την κα. Τζουμάκα, ξεπέρασε σήμερα το 80% στην πόλη.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση