Θεσσαλονίκη: Έως το Πάσχα τα πρώτα φ/β για virtual net-metering σε σχολείο

του Νίκου Αβουκάτου

Έως την ερχόμενη Άνοιξη θα τεθεί σε λειτουργία το -πρώτο στην Ελλάδα- φωτοβολταϊκό σύστημα με εικονική αυτοπαραγωγή (virtual net-metering) σε στέγη σχολικού συγκροτήματος του δήμου Θεσσαλονίκης, εκτίμησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο την κοινή δράση του δήμου και της Greenpeace για την ανάδειξη της ηλιακής ενέργειας ως μέσου άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Για την έναρξη λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για το νομοθετικό πλαίσιο, να υπάρξει υπουργική απόφαση και στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως από τον ΔΕΔΔΗΕ. Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα εγκατασταθεί σε στέγη είτε του σχολικού συγκροτήματος του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Θεσσαλονίκης στην οδό Ολυμπιάδος είτε του 50ου δημοτικού σχολείου στην πλατεία Αγίων Αναργύρων και η συνολική ενέργεια που θα παράγεται θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Παιδιών τους.

Η εγκατάσταση, κόστους 15.000 ευρώ, είναι δωρεά της Greenpeace και αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκών ισχύος 10kW «που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του Ξενώνα και θα απελευθερώσει πόρους του Δήμου που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις ενεργειακές ανάγκες του».

«Η συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης έγινε διότι για εμάς η δημοτική αρχή διακρίνεται για το προοδευτικό της πνεύμα και δεν σκέφτεται τα προβλήματα, αλλά τις λύσεις  των προβλημάτων», τόνισε ο Διευθυντής Εκστρατειών της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ.

mpout_green

«Το μόνο εμπόδιο είναι για εμάς είναι η υπουργική απόφαση. Είναι σημαντικό να ρυθμιστεί άμεσα το θέμα. Πάντως εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του συστήματος», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, είπε: «Ανακοινώσαμε σήμερα το ξεκίνημα μιας συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Θα προσφέρουμε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να καλύψει τις ανάγκες του ξενώνα υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και παιδιών που θα είναι ο φορέας που θα καρπωθεί την ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά. Τεχνικά μπορεί η εγκατάσταση να γίνει άμεσα αλλά το σύστημα θα "μπει" στη πρίζα όταν είναι όλα έτοιμα νομοθετικά».

Κάνοντας τον απολογισμό από τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, που τοποθετήθηκαν σε στέγες και δώματα 50 σχολικών και δημοτικών κτηρίων, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2016, ο κ. Παππάς ανακοίνωσε ότι η συνολική ισχύς του συστήματος υπολογίζεται σε 267 MW.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση