One Planet Living: Δέκα βασικές αρχές για τη βιωσιμότητα

του Νίκου Αβουκάτου

Μια καινοτόμο έννοια που βασίζεται σε 10 βασικές αρχές της βιωσιμότητας, αποτελεί το One Planet Living. Είναι το όραμα για ένα κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται χαρούμενοι, υγιείς και κάνουν ορθολογικά τη διαχείριση των φυσικών πόρων, αφήνοντας χώρο για την άγρια ζωή.

Ο Μπέντζαμιν Γκιλ, περιβαλλοντολόγος ο οποίος ζει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, μίλησε στη Greenagenda.gr για το project αυτό, στο περιθώριο του συνεδρίου της ECOWEEK 2016 που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί το One Planet Living;

«Πρέπει να κοιτάξουμε πλέον πώς μπορούμε να ζήσουμε με βιώσιμο τρόπο. Τα κτήρια πρέπει να βασίζονται σε πρακτικές βιωσιμότητας, έτσι θα επιτύχουμε οικονομικό όφελος καθώς ημερησίως το κόστος ενέργειας θα γίνει φθηνότερο. Να αλλάξουμε συνήθειες στις μετακινήσεις μας και να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για το ΙΧ. Με το ποδήλατο ζούμε καλύτερα, με την "πράσινη" ζωή στη διατροφή μας ζούμε ακόμη καλύτερα», τόνισε ο κ. Γκιλ.

gill

Το One Planet Living λειτουργεί από το 2003, και περιλαμβάνει δέκα αρχές για τον τρόπο σχεδιασμού, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. «Πρέπει να καταστεί εύκολος, ελκυστικός και προσιτός για τους ανθρώπους ο αειφόρος τρόπος ζωής - όχι μόνο στα "πράσινα" κτήρια, αλλά και ευρύτερα στις υποδομές, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες», πρόσθεσε και τόνισε τη σημασία της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης των οργανικών απόβλητων και της δημιουργίας αστικών λαχανόκηπων.

Στο ερώτημα πού βρίσκει εφαρμογή το One Planet Living, ο ίδιος απάντησε: «Εφαρμόζεται σε ένα πρωτοποριακό οικολογικό χωριό του Μπράιτον στο νότιο Λονδίνο, του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι βασικές αρχές εξετάζονται με βάση τις κατάλληλες λύσεις βιωσιμότητας».

Για το βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας, ο ίδιος σημείωσε ότι οι βασικές αρχές του One Planet Living θα πρέπει να βρουν εφαρμογή. Ειδικότερα, ο κ. Γκιλ αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του ήλιου, σημείωσε, όμως, ότι τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο αστικό περιβάλλον και όχι όπως συμβαίνει, κυρίως στη γη.

Αναφερόμενος στον τουριστικό τομέα, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα και να προστατευτεί σαν κόρη οφθαλμού. Για αυτό είναι αναγκαίο για την βιώσιμη αξιοποίηση του τουρισμού. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα σημαντική βιοποικιλότητα αλλά δεν το γνωρίζουν αυτό οι τουρίστες».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση