Η κυκλική οικονομία στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου της Περιφέρειας Κρήτης

 

Ο εμπειρογνώμονας για το περιβάλλον της Greek LIFE Task Force, Δημήτρης Χωματίδης παρέστη στο διεθνές συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία, την Εδαφική Συνοχή και τη Νησιωτικότητα το οποίο διοργανώθηκε στο Ηράκλειο από την Περιφέρεια Κρήτης με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016.

Στο συνέδριο συζητήθηκε η σημαντικότητα της Κυκλικής Οικονομίας σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης. Θίχτηκαν επίσης τα ζητήματα της εδαφικής συνοχής της Ε.Ε. από τους περιφερειάρχες που ήταν παρόντες και το γεγονός ότι οι Έλληνες των νησιωτικών περιοχών δε μπορούν να αισθάνονται ισότιμα μέλη με τους πολίτες των ηπειρωτικών περιοχών της Ευρώπης, επειδή δεν έχουν δίκαιη αντιμετώπιση. Θέματα όπως η υπερφορολόγηση, τα μεταφορικά ισοδύναμα και ο μη διαχωρισμός των νησιών ανά κατηγορία μεγέθους, πληθυσμού, οικονομίας κλπ. τέθηκαν ενώπιον των Ευρωπαίων αντιπροσώπων της Ε.Ε. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των επερχόμενων πολιτικών της Ε.Ε. που σχετίζονται με την Κυκλική Οικονομία. Στο τέλος του πρώτου μέρους του Συνεδρίου ψηφίστηκε από 5 τουλάχιστον νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης (συμπ. Μάλτα, Κορσική) το Σχέδιο Διακήρυξης, το οποίο προβλέπει την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, το καταστατικό του οποίου θα ψηφιστεί στη Μάλτα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Προεδρίας της Μάλτας σε μελλοντική συνεδρίαση.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν έργα σχετικά με την Κυκλική Οικονομία. Ακολούθησε ενημερωτική παρέμβαση του εκπροσώπου του Έργου Greek LIFE Task Force, όπου ενημέρωσε τους παρόντες εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προτεραιότητα που θέτει το Πρόγραμμα LIFE για την Κυκλική Οικονομία και το επερχόμενο έργο του Πράσινου Ταμείου, που θα τους βοηθήσει στην υποβολή ποιοτικότερων αιτήσεων για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα LIFE.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι ακόλουθοι:

Σωκράτης Φάμελλος – Υφυπουργός Περιβάλλοντος

Παναγιώτης Κουρουμπλής – Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής

Σταύρος Αρναουτάκης – Περιφερειάρχης Κρήτης

Joanna Drake – Αναπλ. Γεν. Δ/ντρια Περιβ/ντος της Ε.Ε.

Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής – Επικεφαλής Μονάδας, Γεν. Δ/νση Περιβ/ντος της Ε.Ε.

Mr. Jozef Stahl, Πολιτικός Αναλυτής της Γ. Δ/νσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ε.Ε.

Γιάννης Φίρμπας – Γεν. Δ/ντής, Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

Ηλίας Καματερός – εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη

Χριστιάνα Καλογήρου – Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Θεόδωρος Γαλιατσάτος – Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Εκπρόσωποι από Μάλτα, Κύπρο, Δήμων της Κορσικής, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Κρήτης, Σάμου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση