Πλαστικά προερχόμενα από αλιεία τα περισσότερα σκουπίδια στο Δέλτα Αξιού (γραφήματα)

Μετά από δύο καθαρισμούς της iSea στο Δέλτα Αξιού, στο πλαίσιο του προγράμματός της «Οργάνωσε τον δικό σου καθαρισμό παραλίας», η συντριπτική πλειονότητα των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, με ποσοστό 92%, ανήκει στην κατηγορία των πλαστικών, ενώ ακολουθούν το γυαλί και οι πολυεστέρες.

Η iSea έχει οργανώσει περισσότερους από 15 καθαρισμούς σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Όμως, σημαντικό μέρος της προσπάθειας επικεντρώθηκε εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού.

Ο υψηλός όγκος απορριμμάτων που συλλέχθηκε κατά τον καθαρισμό στην περιοχή στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στις 9 Οκτωβρίου, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικός, καθώς τα απορρίμματα ξεπέρασαν τα 100 κιλά (50 σακούλες), σε απόσταση 100 μέτρων παραλίας.

%ce%b1

«Αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη του ρόλου μας για την προστασία αυτού του ιδιαίτερου οικοσυστήματος και με την στήριξη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, η iSea δημιούργησε την Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας στο Δέλτα του Αξιού», τόνισε η Δήμητρα Μαρμαρά, υπεύθυνη των δράσεων για τα υδάτινα απορρίμματα.

Στην έκθεση αναλύονται δεδομένα για τα απορρίμματα που έχουν συλλεχθεί, οι πηγές από τις οποίες προέρχονται ενώ προτείνονται και λύσεις για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου.

Παρά τη διαφορετική ποσότητα απορριμμάτων που συλλέχθηκαν από δύο περιοχές (Όρμος Κάβουρα και εκκλησάκι Αγ. Νικολάου), τα απορρίμματα που εμφανίζονται συχνότερα είναι τα ίδια και στις δύο και αποτελούν κυρίως απόρροια της αλιευτικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, και για τις δύο περιοχές, τα απορρίμματα με τη μεγαλύτερη ποσότητα ήταν δίχτυα ή τμήματα διχτυών μικρότερα από 50 εκ., λεπτά σχοινιά και πλαστικά κομμάτια μικρότερα από 5 εκ. που προέρχονται από τις μυδοκαλλιέργιες.

%ce%b2

Όμως, σύμφωνα με την έκθεση (δείτε την αναλυτικά ΕΔΩ), το υψηλό φορτίο απορριμμάτων που εντοπίζεται σε πολλές παράκτιες εκτάσεις της περιοχής απαιτεί τη λήψη διαχειριστικών μέτρων για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων στο Δέλτα του Αξιού και την από κοινού συμμετοχή των επιμέρους εμπλεκόμενων στη χρήση αυτών των υδάτινων οικοσυστημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος είναι αυτό των μικροπλαστικών, δηλαδή πλαστικών τμημάτων μικρότερων των 5 mm διαμέτρου που προκύπτει από τη διάσπαση μεγαλύτερων τμημάτων πλαστικού που βρίσκονται στις παραλίες ή χρησιμοποιούνται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης (όπως οι οδοντόκρεμες και οι κρέμες προσωπικής φροντίδας).

Μάλιστα, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν την προτίμηση των θαλάσσιων οργανισμών στην κατανάλωση μικροπλαστικών έναντι της φυσικής τους τροφής και της μεταφοράς τους μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση