Απροστάτευτη από πλημμύρες η πυρόπληκτη Θάσος

του Νίκου Αβουκάτου

Για σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες εκτάσεις της Θάσου, που επλήγη σοβαρά από την πύρινη λαίλαπα το περασμένο καλοκαίρι, έκανε λόγο ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στη Greenagenda.gr.

«Υπάρχει κίνδυνος το επόμενο διάστημα να βρεθούμε αντιμέτωποι με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές και αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί έντονο προβληματισμό», τόνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

Ο καθαρισμός στα ρέματα, τις αντιπυρικές ζώνες καθώς και η κατασκευή λιμνών ηρεμίας σε σημεία όπου συγκεντρώνονται ποσότητες των φερτών υλικών σε περίπτωσης έντονης βροχόπτωσης, παρότι έχουν γίνει, δεν αποτελούν αρκετές παρεμβάσεις.

«Ήδη με τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πριν λίγες εβδομάδες παρουσιάστηκαν κάποια μικρά προβλήματα καθώς παρασύρθηκαν αποκαΐδια και άλλα φερτά υλικά. Για τη σοβαρότητα του θέματος έχουμε ενημερώσει από την πλευρά μας τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης», σημείωσε ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

Παρότι η εκπόνηση των μελετών έγινε με γρήγορες διαδικασίες, δεν έχουν ξεκινήσει τα αντιδιαβρωτικά έργα με κορμοπλέγματα και κλαδοπλέγματα, καθώς και τα αντιπλημμυρικά, όπως η κατασκευή μικρών φραγμάτων.

Οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που εγκρίθηκαν είναι συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, εκκρεμεί, όμως, η έγκριση της χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους. Συντάχθηκαν από τους δασολόγους και το ειδικευμένο προσωπικό από τη Διεύθυνση Δασών Καβάλας, το Δασαρχείο Καβάλας, το Δασαρχείο Θάσου και τη διεύθυνση αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας.

«Κάναμε όλες τις ενέργειες και περιμένουμε την χρηματοδότηση. Η Δασική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα και έχουμε κάνει  όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δασών Νομού Καβάλας Ιωάννης Καπετανγιάννης.

Ερωτηθείς εάν έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τα έργα, ο κ. Καπετανγιάννης απάντησε: «Ασφαλώς και έπρεπε να έχουν ξεκινήσει. Ανάλογα με την ένταση της βροχόπτωσης θα προκληθούν προβλήματα  στις πληγείσες περιοχές».

Πριν από μια εβδομάδα, ο Διευθυντής Δασών Νομού Καβάλας ενημέρωσε για το περιεχόμενο των δασοτεχνικών παρεμβάσεων στις καμένες εκτάσεις, ενώ χαρακτήρισε αβάσιμα τα δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στη σύνταξη των μελετών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση