Βοήθεια από την ΕΕ εξετάζει ο δήμος Κορδελιού για την έντονη δυσοσμία

του Νίκου Αβουκάτου

Σε κλίμα συναίνεσης, χωρίς, ωστόσο, να λείψουν και οι μικροεντάσεις, εξελίχθηκε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμο Κορδελιού - Ευόσμου για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή, με αιχμή, φυσικά, την έντονη δυσοσμία.

Κατά την τρίωρη συνεδρίαση, κατατεθήκε πλήθος προτάσεων από την επιτροπή κατοίκων και τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αποσταλεί αίτημα από τον δήμο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να συζητηθεί το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας έκανε έναν απολογισμό των ενεργειών της δημοτικής αρχής παρουσία δεκάδων κατοίκων που είχαν ζητήσει να συμπεριληφθεί στα θέματα της ημερησίας διάταξης το σοβαρό πρόβλημα.

gr1

«Για εμάς είναι όλοι ύποπτοι για τη ρύπανση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ούτε τη βιομηχανία ούτε κάποια παράνομη δραστηριότητα. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Εάν δεν λυθεί άμεσα, θα χρειαστεί να απευθυνθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συζητούμε να βγούμε όλοι μαζί με τους μαθητές στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε», είπε ο κ. Σούλας και πρόσθεσε:

«Η Πολιτεία δεν μπορεί να μην εντοπίσει το πρόβλημα. Χρειάζεται να μάθουμε για την επικινδυνότητα και τη πηγή της ρύπανσης και ζητάμε, εάν βρεθεί ο δράστης, να υπάρξει η παραδειγματική τιμωρία του από τη Δικαιοσύνη».

Ανέφερε, επίσης, στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τους κατοίκους ότι «αν απευθυνθούμε στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να υπάρξει καθολική συμμετοχή των δημοτών με μια αναφορά- καταγγελία».

Ο Στέλιος Δημητριάδης, εκπρόσωπος της Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών «Η Αναπνοή είναι δικαίωμα», παρουσίασε ένα κείμενο με τα αιτήματα των κατοίκων. Μεταξύ άλλων, η Κίνηση ζητεί να συνταχθεί μια επιδημιολογική μελέτη που θα συσχετίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις μετεωρολογικές συνθήκες με την υγεία των πολιτών και να λάβει υπόψη τους θανάτους. Παράλληλα, ζητεί να απευθυνθεί ο δήμος στο Πανεπιστήμιο για να συμβάλει στην έρευνα του προβλήματος σχετικά με τον εντοπισμό, την προέλευση και την αιτία των ρύπων από έναν πιστοποιημένο φορέα. Τέλος, ζητεί αυστηρός έλεγχο όλων των μετρήσεων και τυχόν αποκλίσεων των επιτρεπόμενων ορίων και η παρακολούθηση όλων των ενεργειών να διενεργείται από τις αρμόδιες αρχές.

gr2

Από την πλευρά του, ο Στάθης Λαφαζανίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τόνισε ότι θα πρέπει σαν μια γροθιά ο δήμος και οι δημότες να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας στον δήμο.

«Χρειαζόμαστε τα μηχανήματα για να εντοπίστουν οι ρύποι, ώστε να έχουμε αποτελέσματα που να μην αμφισβητούνται από κανέναν. Πρέπει να βρεθούν οι πιστώσεις για το ερευνητικό πρόγραμμα με το Πανεπιστήμιο», σημείωσε ο ίδιος και συμφώνησε με την πρόταση λειτουργίας μιας τηλεφωνικής γραμμής όπου θα γίνονται σχετικές καταγγελίες.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοβουλία» Κώστας Σωτηράκης πρότεινε, μαζί με τους όμορους δήμους, να υπάρξει συνεργασία με πιστοποιημένο κέντρο του εξωτερικού που θα αναλάβει  τη διενέργεια των μετρήσεων. «Πιστεύω ότι αν οι δήμοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης συμπορευτούμε θα καταλάβουν οι αρμόδιοι φορείς ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να εντοπίσουν αυτοί που ρυπαίνουν», είπε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση