Εξωστρέφεια και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στην κρίση από τη ΜΕΓΑ ΑΕ

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το χιλιοειπωμένο κλισέ «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες» βρίσκει τον απόλυτο εκφραστή του στην βιομηχανία ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής ΑΕ, η οποία διακρίνεται για την εξωστρέφειά της, την υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και την ενσωμάτωση αρχών βιώσιμης ανάπτυξης στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της.

Στην «καρδιά» της στρατηγικής της εταιρείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, βρίσκεται η δέσμευσή της να παράγει προϊόντα με όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει, επενδύει και εργάζεται συστηματικά για να κάνει την λειτουργία της παραγωγικής της μονάδας στην Αττική όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Η ΜΕΓΑ έχει λάβει το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015, καθώς διακρίθηκε για το «πέραν του καθήκοντος άριστο έργο στην κατηγορία Περιβαλλοντικής Πολιτικής στον τομέα Επιχειρήσεων και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων». Επιπροσθέτως, είναι πιστοποιημένη με το διεθνώς αναγνωρισμένο Περιβαλλοντολογικό Σύστημα ISO 14001.

Ενδεικτικά, οι ενέργειες περιβαλλοντικής διαχείρισης, που υλοποιεί είναι οι εξής:

  • Ανακύκλωση χαρτιού σε ποσοστό 80%
  • Διαλογή απορριμμάτων από συνεργαζόμενη εταιρεία ΚΔΑΥ, ώστε να καταλήγουν στη χωματερή το δυνατόν λιγότερα απόβλητα
  • Διαχωρισμός στερεών αποβλήτων από απορροές μηχανών, για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες βιομηχανίες
  • Ανακύκλωση πλαστικού, πλαστικών συσκευασιών, ξύλου και ξύλινης συσκευασίας, μεταλλικών και μη μεταλλικών υλικών
  • Χρήση ειδικών φίλτρων στην παραγωγική διαδικασία, για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον με αέριους ρύπους
  • Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων παραγωγικής διαδικασίας. Συνεργασία με αδειοδοτημένες εταιρείες για την παραλαβή - διακίνηση - καταστροφή και πιστοποίηση καταστροφής των επικίνδυνων αποβλήτων
  • Ανακύκλωση ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού υλικού, μπαταριών όλων των τύπων και χρησιμοποιημένων λαδιών και διαλυτών
  • Εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση inverter και αντιστάθμισης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
  • Καταγραφή της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται

Κατά την τελευταία εξαετία της οικονομικής κρίσης (2010-2015), η ΜΕΓΑ AE αύξησε τον τζίρο της κατά 90%, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πλάνο (επενδύσεις πάνω από 45 εκ. Ευρώ) και διευρύνοντας το προσωπικό της κατά πάνω από 63%. Ενδυναμώνοντας τις συνεργασίες της σε πάνω από 30 χώρες, κατάφερε να τετραπλασιάσει τις εξαγωγές της, επιβεβαιώνοντας ότι η καινοτομία και η ποιότητα μπορούν να έχουν ελληνική ταυτότητα, αλλά και διεθνές διαβατήριο.

22

Το προσωπικό της είναι 428 άτομα, οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της είναι 63.000 τμ και η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στη συνολική κατηγορία προϊόντων προσωπικής υγιεινής, ισχυρές συνεργασίες contract manufacturing στο εξωτερικό και παράγει μεγάλο ποσοστό των προϊόντων private label στην Ελλάδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση