Δυσπιστία για Φάμελλο από τους εργαζόμενους στους ΦΔ Προστατευόμενων Περιοχών

του Νίκου Αβουκάτου

Ένας μήνας απομένει για να ολοκληρωθεί η παράταση της λειτουργίας των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών που δόθηκε τον περασμένο χρόνο.

Λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση εκπροσώπων τους με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, οι εργαζόμενοι στους ΦΔ δηλώνουν προβληματισμένοι και δύσπιστοι «με τα λόγια», όπως τα χαρακτηρίζουν, και περιμένουν πράξεις. Επαναλαμβάνουν, μάλιστα, ότι χρειάζεται να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη λύση για το σύνολο των Προστατευόμενων Περιοχών.

«Για ακόμη μία φορά φτάνουμε στο "παρά πέντε"», τόνισε στη Greenagenda.gr ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης, Μιχάλης Βάκκας, και υπογράμμισε ότι «η παράταση της σύμβασης για ακόμη ένα χρόνο θα πρέπει να γίνει άμεσα και όχι στις 30 Δεκεμβρίου, όπως πέρσι. Ευελπιστούμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

Οι δαπάνες των Φορέων αναμένεται να καλυφθούν και για το 2017 από το Πράσινο Ταμείο και αφορούν μόνο τις βασικές λειτουργικές δαπάνες. Οι προϋπολογισμοί είναι τόσο μειωμένοι, ώστε οι περιπολίες φύλαξης των Προστατευόμενων Περιοχών γίνονται αποσπασματικά.

«Με μειωμένα δρομολόγια, όταν δεν έχεις καύσιμα, πώς μπορεί να λειτουργήσει ο κάθε Φορέας; Το 2016 όλοι οι Φορείς, τα χρήματα για τη λειτουργία τους, τα έλαβαν τον Ιούνιο και για τους πέντε μήνες δεν πήραν χρήματα. Κι αυτό γιατί το Πράσινο Ταμείο λειτουργεί απολογιστικά. Έτσι, συσσωρεύτηκαν οι υποχρεώσεις μας στους προμηθευτές», εξήγησε ο κ. Βάκκας.

Πέρσι, η παράταση λειτουργίας των Φορέων για το 2016, εγκρίθηκε με τον Νόμο 4342 στις 9/11/2015 με αρ. φύλλου ΦΕΚ 143 και η παράταση συμβάσεων του προσωπικού στις 30/12/2015 (Π.Ν.Π. στο ΦΕΚ 184/30.12.2015).

Φέτος, ακόμη δεν έχει εκδοθεί τίποτα για την παράταση λειτουργίας των Φορέων. Οι 376 εργαζόμενοι στους Φορείς βρίσκονται, λοιπόν, εν αναμονή. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας περιμένουν τις ανακοινώσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση