του Νίκου Αβουκάτου
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα μπορούν να δοθούν κάποιες πρώτες απαντήσεις σχετικά με την αιτία η οποία προκαλεί τη δυσοσμία στην περιοχή του Ελευθερίου Κορδελιού. Αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα από την εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, με τίτλο «Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου».
Μεγάλος αριθμός δημοτών συγκεντρώθηκε στην αίθουσα, με την αγωνία για το ζήτημα να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Προϊστάμενοι υπηρεσιών, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου καθώς και η Κωνσταντινή Σαμαρά, Καθηγήτρια Χημείας ΑΠΘ παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους με σκοπό να ενημερώσουν τους κατοίκους για το έντονο αυτό πρόβλημα. Παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Βασίλης Τσακαλίδης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Πετρελαίων, οι οποίοι ενημέρωσαν τους κατοίκους και έδωσαν αρκετές απαντήσεις.
Σε μια τετράωρη συζήτησ, όπου κατά διαστήματα δεν έλειπαν οι μικροεντάσεις, παρουσιάστηκε μια σειρά από ενέργειες του Δήμου και της Περιφέρειας. Η διευθύντρια του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Κωνσταντινή Σαμαρά μίλησε διαχρονικά για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της δυσοσμίας, των επιδράσεων της αλλά και για τις κατηγορίες των χημικών ενώσεων. Ακόμη, έγιναν ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα ενώ δόθηκαν σημαντικές απαντήσεις από τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.
«Οι λύσεις είναι δύσκολες αλλά είναι μονόδρομος. Πρέπει να αναπτύξουμε μεθόδους μετρήσεων για να αποδείξουμε τι συμβαίνει με την αέρια ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Σε λίγο χρονικό διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις του στοχευμένου σχεδίου μας και κατόπιν θα δώσουμε απαντήσεις», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ενώ εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Η διευθύντρια του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Κωνσταντινή Σαμαρά επισήμανε ότι «είναι πολύπλοκο αλλά όχι άλυτο το πρόβλημα. Υπάρχουν δυσκολίες στο προσδιορισμό της δυσοσμίας, παρ' όλα αυτά το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με συστηματικό τρόπο. Με τη διερεύνηση των ρύπων σε βάθος χρόνου και με τη συλλογή αρκετών δεδομένων μπορούμε να γνωρίζουμε τη προέλευση των οσμών. Το Πανεπιστήμιο έχει το προσωπικό και είναι πρόθυμο να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος».
Ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Περικλής Λάτσιος ανέφερε ότι ακόμη «είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τα αίτια και την πηγή της έντονης δυσοσμίας». Τόνισε, δε, ότι «τους τελευταίους μήνες γίνονται μεγάλες προσπάθειες και υπάρχει κινητοποίηση αλλά οι μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας έδειξαν ότι οι σχετικές τιμές είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. Με την αναβάθμιση του σταθμού που βρίσκεται στο Κορδελιό θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία και για άλλους ρύπους όπως οι μερκαπτάνες και έτσι θα φθάσουμε στη πηγή της ρύπανσης».
Η Βικτωρία Καζαντζίδου, προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κορδελιού -Ευόσμου παρουσίασε τις ενέργειες του Δήμου και αναφέρθηκε στην καταγραφή των εκατοντάδων παραπόνων που έχει δεχθεί το τμήμα από τους κατοίκους.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας αναφέρθηκε στο προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων. «Εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα ο δήμος θα απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και, αν πάλι δεν γίνει τίποτα, θα ξεκινήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις», είπε.
Μετά τους ομιλητές τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των «Ελληνικών Πετρελαίων». Ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου, Ιωάννης Κορωναίος, επισήμανε ότι «πιστεύουμε ότι δεν είμαστε μέρος του προβλήματος αλλά θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Ανταποκρινόμενοι στα σχετικά αιτήματα θέλουμε να συμβάλουμε στις ενέργειες προκειμένου να βρεθεί τι φταίει. Με βάση αυτά που αναλύσαμε δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι. Η εταιρεία είναι στη διάθεση της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της. Αν συνεχίζονται τα παράπονα για την έντονη δυσοσμία θέλω να γνωρίζετε ότι από τις 6 Νοέμβριου έως και τις 2 Δεκεμβρίου τα διυλιστήρια δεν λειτουργούν. Ανά τέσσερα χρόνια σταματούν και γίνεται συντήρηση. Είμαστε απολύτως διάφανοι και καλούμε αύριο ή όποτε μας το ζητήσουν, να επισκεφθούν τα διυλιστήρια οι κάτοικοι, όπως συνέβη με τη δημοτική αρχή».
Ο διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης Χριστόφορος Αντώτσιος παρουσίασε τις μετρήσεις που γίνονται από τον σταθμό που υπάρχει μέσα στα διυλιστήρια οι οποίες βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια.