του Θοδωρή Καραουλάνη
Ξεχωριστή και εκτενή αναφορά έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος χθες, σε άτυπη συζήτηση με δημοσιογράφους, για το ζήτημα των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, θέμα το οποίο έχει αναδείξει η Greenagenda.gr με αποκλειστικά και εκτενή δημοσιεύματά της. Για το ίδιο ζήτημα η Greenagenda.gr κατέγραψε τις προθέσεις του Υπουργείου όπως ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, μετά από συνάντηση με προέδρους ΦΔ και εκπροσώπους των εργαζομένων. Παράλληλα καταγράψαμε χθες τη δυσπιστία που δείχνουν απέναντι στο υπουργείο οι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης αλλά και τις αντιδράσεις του ενόψει της λήξης της περιόδου χρηματοδότησης στα τέλη του έτους.
Χθες, λοιπόν, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέλυσε ακόμη περισσότερο τις θέσεις του στο θέμα των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η διακοπή της χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών των φορέων διαχείρισης από ευρωπαϊκά κονδύλια ήταν μια πολιτική απόφαση των προηγούμενων κυβερνήσεων και συμπλήρωσε ότι την ίδια πολιτική επιλογή έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και στο ζήτημα της μη ολοκλήρωσης του εθνικού διαλόγου – επιλογές που πρέπει να κριθούν.
Σημείωσε ότι η προσωρινή ρύθμιση για χρηματοδότηση ενός έτους από το Πράσινο Ταμείο, που εισηγήθηκε και εφάρμοσε ο Γιάννης Τσιρώνης ήταν σωτήρια καθώς κερδήθηκε ο αναγκαίος χρόνος. Τώρα η Πολιτεία βρίσκεται ενώπιον μια επείγουσας κατάστασης, καθώς η μεταβατική λύση εκπνέει στα τέλη του χρόνου και πρέπει να δώσει οριστικές λύσεις. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν επιβεβαιώνει ούτε αποκλείει μια σύντομη ακόμη μεταβατική περίοδο γιατί η συνολική λύση προϋποθέτει και θεσμικές αλλαγές που ίσως δεν προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Οι βασικοί άξονες της λύσης που θα προωθήσει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, είναι:
- Οριοθέτηση του συνόλου της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο κράτος
- Το είδος των φορέων που θα υπάρχουν
- Η συνολική (100%, τόνισε) κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας σε περιοχές Νatura και περιβαλλοντικής προστασίας.
Παρά τις διαρκείς ερωτήσεις ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για το σχήμα χρηματοδότησης, δηλαδή από πού θα έρθουν τα χρήματα για τους φορείς διαχείρισης. Σημείωσε όμως ότι οι λειτουργικές δαπάνες, συνολικού ύψους σήμερα σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκάλυψε, θα καλύπτονται από το κράτος, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία (Πράσινο Ταμείο, προϋπολογισμός Υπουργείου και άλλοι πόροι), αλλά δεν θέλησε να δεσμευθεί στο χρηματοδοτικό σχήμα πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση.
Σε ερώτηση της Greenagenda, σε σχέση με την προέλευση των πόρων για τη χρηματοδότηση των φορέων διαχείρισης, για το «αν το υπουργείο εξετάζει την καθιέρωση εισιτηρίου, ως γενικής εφαρμογής μέτρο, για τη χρηματοδότηση των φορέων», ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: «είναι δημόσια ευθύνη η κάλυψη της βασικής λειτουργίας των φορέων διαχείρισης, το εισιτήριο δεν εξετάζεται από το Υπουργείο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των φορέων διαχείρισης». Σημείωσε όμως παράλληλα ότι από εκεί και πέρα είναι στα χέρια των φορέων να έχουν και άλλα έσοδα για δράσεις από αξιοποίηση των ανταγωνιστικών τους πλεονεκτημάτων, όπως η πρωτογενής παραγωγή, τα αξιοθέατα και άλλα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση του Υπουργείου να λυθεί συνολικά το πρόβλημα των προστατευόμενων περιοχών, καθώς αφενός το περιβάλλον δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος και αφετέρου η χώρα πρέπει να γλιτώσει τα πρόστιμα που της επιβάλλονται για πλημμελή προστασία του περιβάλλοντος λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας στις περιοχές Natura. Και σημείωσε με έμφαση ότι πρέπει γρήγορα και στοχευμένα να εξαντληθεί η χρηματοδότηση που προβλέπεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» της περιόδου 2014 - 2020 για τη σύνταξη των σχεδίων διαχείρισης και των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για όλες τις περιοχές Natura. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό το εργαλείο θα δώσει και το πλαίσιο για τη συνολική λύση του προβλήματος.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έκλεισε την ανάλυση του με το πολιτικό σκεπτικό πίσω από αυτές τις κινήσεις, τονίζοντας ότι το περιβάλλον (όπως και η ενέργεια) αποτελούν βασικούς τομείς της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Και τόνισε εμφατικά ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι η «ταυτότητα της Ελλάδας» όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.