του Νίκου Αβουκάτου
Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπαίνει το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων για το ζήτημα να αναμένονται γύρω στον Μάιο με Ιούνιο του 2017.
Όπως τόνισε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια, για να εντοπιστεί η πηγή και να λυθεί το πρόβλημα, κάνει δύο συγκεκριμένα βήματα. Μάλιστα, το πρώτο βήμα, ένα 18μηνο εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα, είναι καινοφανές (πρώτο και μοναδικό) για τα ελληνικά δεδομένα.
Την ενημέρωση των δημοσιογράφων έκαναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια, Ντίνα Σαμαρά. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για τον εντοπισμό της πηγής ρύπανσης και τη δωρεά του στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «αποφασίσαμε να δώσουμε λύση αφού δεν ενδιαφέρεται το υπουργείο και να ληφθούν μέτρα καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η δυσάρεστη κατάσταση».
Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Τμήμα Χημείας, εντός του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα που θα κληθεί να εντοπίσει την πηγή πρόκλησης και ταυτοποίησης της έντονης δυσοσμίας.
Ο ίδιος έκανε λόγο για την πρώτη ουσιαστική και σε βάθος προσπάθεια εντοπισμού των δυσμενών χημικών ενώσεων, κάτι που δεν είχε μετρηθεί μέχρι σήμερα. «Μετά την υπογραφή τής σύμβασης που θα έχει διάρκεια 18 μήνες και κόστος 80.000 ευρώ θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε τρία σημεία στο δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, εκεί που υπάρχει έντονο πρόβλημα. Θα γίνουν χημικές αναλύσεις στο εργαστήριο για τον προσδιορισμό των υδρογοναθράκων και των θειούχων ενώσεων», πρόσθεσε.
Για να γίνουν αυτές οι αναλύσεις απαιτείται ένας ειδικός εξοπλισμός που δεν διαθέτει το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ. Τα ΕΛΠΕ έχουν αποφασίσει να διαθέσουν τα χρήματα για την αγορά των μηχανημάτων, τα οποία στη συνέχεια θα δωρίσουν στο Τμήμα Χημείας.
«Είναι μια σημαντική πράξη κοινωνικής εταιρικής ευθύνης για ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους. Αυτή η τριμερής συνεργασία είναι σημαντικός οδηγός για το μέλλον και θα φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και θα τοποθετηθούν επιπλέον εξειδικευμένα μηχανήματα για την μέτρηση υδρογονανθράκων και θείου. Το κόστος αναβάθμισης ανέρχεται σε 133.000 ευρώ για αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο υπουργείο Περιβάλλοντος να μεριμνήσει στο αίτημα για τη χρηματοδότηση μέσω του Πράσινου Ταμείου».
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου έκανε λόγο για ένα πρόβλημα - πρόκληση και σημείωσε ότι «πρώτα πρέπει να ταυτοποιηθεί το πρόβλημα και μετά να πούμε ποιος το προκαλεί». Αναφερόμενη στις στοχευμένες ενέργειες που έχουν ξεκινήσει, εμφανίστηκε σίγουρη ότι «σύντομα θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας έκανε έναν απολογισμό των δράσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα και τόνισε: «Έχουμε λάβει τη δέσμευση από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη για την αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης στο Κορδελιό και αναμένουμε και από τη νέα ηγεσία να το πράξει».
Η Κωνσταντίνη Σαμαρά, διευθύντρια του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για αυτό και χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και με αυτόν θα μπορέσουμε να έχουμε τεκμηριωμένα αποτελεσμένα για τη λήψη μέτρων».
Ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών των ΕΛΠΕ Χριστόφορος Αντώτσιος δήλωσε: «Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα για την εξαγορά του εξοπλισμού που θα διερευνήσει την έντονη δυσοσμία στο πλαίσιο μιας σειράς ενεργειών μας. Επειδή θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε μέρος του προβλήματος, αποφασίσαμε την αγορά του εξοπλισμού, συνολικού κόστους 125.000 ευρώ, για τη διερεύνηση του προβλήματος».
Ο Γιάννης Κορωναίος, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου, επανέλαβε ότι «είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν φέρουμε ευθύνη και θα παρέχουμε τον εξοπλισμό γιατί είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι».
Ο κ. Τζιτζικώστας προειδοποίησε ότι «όποιος έχει την ευθύνη θα βρει άσχημα τον μπελά του και σημείωσε ότι «τα ΕΛΠΕ μπορεί να αγοράζουν τον εξοπλισμό, αλλά δεν θα κάνουν τις έρευνες». «Επομένως», πρόσθεσε, «ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα πέσουν "καμπάνες". Δεν χρηματοδοτεί ο ελεγχόμενος τον έλεγχό του και να είστε σίγουροι πως εάν προκύψουν ευθύνες για τα ΕΛΠΕ θα είμαστε πιο αυστηροί στις ποινές μας».
«Με την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα έναν μήνα μετά την εγκατάστασή του. Αναμένεται, λοιπόν, μετά την προγραμματική σύμβαση, να ακολουθήσει ο προβλεπόμενος διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού», γνωστοποίησε η κα. Σαμαρά.
Ο διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης Χριστόφορος Αντώτσιος διαβεβαίωσε ότι ο εξοπλισμός αυτός θα έχει παραδοθεί άμεσα τους επόμενους μήνες.
Για το επεισόδιο με τον μαύρο καπνό την περασμένη Τρίτη, ο Νίκος Ζαχαριάδης, διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ, ανέφερε ότι «επρόκειτο για εκτόνωση αεριών, ένα σπάνιο γεγονός» και διαβεβαίωσε ότι «αν και ήταν οπτική η όχληση, δεν ήταν ωστόσο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία». «Οι σταθμοί μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων δεν έδειξαν καμιά μεταβολή. Ο καπνός που βγήκε στην ατμόσφαιρα αντιστοιχεί στα καυσαέρια ενός έτους δύο απλών αυτοκινήτων ή στα καυσαέρια μιας πολυκατοικίας δύο χειμερινούς μήνες», κατέληξε.