ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση για έργα φύσης, βιοποικιλότητας και ενεργειακής απόδοσης

Δύο  σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Natural Capital Financing Facility (NCFF) για έργα φύσης και βιοποικιλότητας και το Natural Capital Financing Facility (Natural Capital Financing Facility ) που αφορά  επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης παρουσιάστηκαν στο LIFE Capacity Building Networking Workshop που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, στο Υπουργείο Γεωργίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Stefanie Lindenberg εκπρόσωπος του NCFF ανέφερε ότι με τη μορφή δανείου μπορεί να δοθεί η χρηματοδότηση σε έργα Φύσης/Βιοποικιλότητας τα οποία έχουν τη δυνατότητα παραγωγής εσόδων. Το δάνειο δίδεται απευθείας στον φορέα που το αιτείται και συνοδεύεται από Τεχνική Βοήθεια ύψους 1 εκ. ευρώ. Η Τεχνική Βοήθεια δίδεται στο έργο σε όλες τις φάσεις του, από το ξεκίνημα για επιχειρηματικά ή άλλα σχέδια, στη διάρκεια της υλοποίησης, στη σύνταξη αναφορών προόδου και ολοκλήρωσης, καθώς και στο κλείσιμό του. Κλείνοντας ανέφερε ότι τα επιτόκια διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της αγοράς και αφορούν κάθε έργο ξεχωριστά.

Στη συνέχεια, ο Attila Szabó μίλησε για το PF4EE, ένα εργαλείο το οποίο δανειοδοτεί έργα τα οποία αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω των δράσεών τους. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, προς το παρόν μη υπαρκτή για τη χώρα μας, αποτελεί η ύπαρξη ενός ενδιάμεσου φορέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του τελικού αποδέκτη, που πρέπει να είναι μια τράπεζα. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι η ελληνική τράπεζα που θα αναλάβει τη διαχείριση αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου στη χώρα μας, ουσιαστικά δεν υπόκειται σε κάποιο ρίσκο, μιας και αυτό καλύπτεται από το χρηματοδοτικό εργαλείου του LIFE.

etep-1

Στο workshop συμμετείχαν 17 χώρες της ΕΕ  για το Πρόγραμμα LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού 14 χώρες-δικαιούχοι έργων Capacity Building παρουσίασαν την εξέλιξη των δράσεών τους. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι εμπειρογνώμονες Επικοινωνίας και Περιβάλλοντος του έργου Greek LIFE Task Force, Κέλλη Κολιγιώργα και Δημήτρης Χωματίδης.

Οι συμμετέχουσες χώρες έλαβαν μέρος σε θεματικά σεμινάρια αναφορικά με διάφορα οικονομικά θέματα έργων Οικοδόμησης Δυναμικού, τη διάχυση της πληροφορίας, τις ευκαιρίες διακρατικών συνεργασιών μέσω του LIFE, την πρόοδο του προσωπικού για το LIFE και την ενίσχυση των γνώσεων των αιτούντων.

Επιπλέον, στο workshop συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Christian Strasser (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) και ο Michel Quicheron (Εκτελεστικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις-EASME).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση