«Πράσινα» προϊόντα και δράσεις από τη Μασούτης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Προϊόντα αλλά και δράσεις που σέβονται το περιβάλλον περιλαμβάνει το «πράσινο μενού» του μεγαλύτερου βορειοελλαδικού λιανεμπορικού ομίλου, «Μασούτης».

Η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ διαθέτει στα ράφια της βιολογικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με την ονομασία Βιοεπιλογές.

Είναι προϊόντα πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας και παράγονται από πιστοποιημένους Έλληνες βιοκαλλιεργητές, που σέβονται το περιβάλλον, τη γη και τα ζώα.

Τα βιολογικά αυτά προϊόντα παράγονται από την καλλιέργεια της γης χωρίς χημικά λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. Επιπλέον, δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά χρώματα και αρώματα.

Εκτός από τα βιολογικά προϊόντα, η «Μασούτης» διαθέτει και δύο «πράσινα» σούπερ-μάρκετ σε Καστοριά και Λάρισα.

Για την κατασκευή των συγκεκριμένων σημείων πώλησης έχει χρησιμοποιηθεί βιοκλιματική αρχιτεκτονική (μονώσεις, φωτοσωλήνες και ανακυκλώσιμα υλικά), ενώ για μικρότερο ενεργειακό κόστος, στα ψυγεία τους χρησιμοποιείται το σύστημα multisystem inverter με οικολογικό φρέον, τεχνολογία e-cube και σύστημα hot gas.

Το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στα καταστήματα αυτά είναι νέας ενεργειακής κλάσης και χρησιμοποιούνται λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, ότι στα «πράσινα» σούπερ-μάρκετ της «Μασούτης» χρησιμοποιείται η τεχνική της γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη.

Ακόμη, οι σακούλες σε αυτά τα σημεία πώλησης είναι 100% διασπώμενες, πολλαπλών χρήσεων, χάρτινες ανακυκλώσιμες, ενώ τα καρότσια και τα καλάθια είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμες πλαστικές φιάλες (PET).

Η δημιουργία των πράσινων καταστημάτων για την αλυσίδα δεν είναι απλά μια ένδειξη οικολογικής ευαισθησίας, είναι κομμάτι της φιλοσοφίας της εταιρείας.

Παράλληλα, σε όλα τα καταστήματα του δικτύου της «Μασούτης» παρέχεται η δυνατότητα ανακύκλωσης χαρτιού, μαγειρικού λαδιού, λαμπτήρων, μπαταριών, γυαλιών οράσεως- ηλίου και ηλεκτρικών μικροσυσκευών.

Το Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής της εταιρείας στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να προάγει την ανακύκλωση μέσα από τη χρήση μονάδας βιολογικού καθαρισμού και την κεντρικοποιημένη διαχείριση του συνόλου των ανακυκλούμενων και μη υλικών του.

Τέλος, τόσο το 2015 όσο και το 2016 η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε σε συνεργασία με την εταιρεία SANITAS, ανέλαβαν να καθαρίσουν μαζί παραλίες στην Ελλάδα, με στόχο να αποκτήσουν ξανά την εικόνα που τους αξίζει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.