«Βόμβα» για το περιβάλλον και την μακροημέρευση κρίσιμων για τον άνθρωπο φυσικών πόρων, όπως το νερό, είναι οι μπαταρίες μολύβδου-οξέως, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα ΙΧ μας, αλλά και σε βαρέα μηχανήματα, ακόμη και στους οικιακούς συναγερμούς.
Στην Ελλάδα το ποσοστό ανακύκλωσης τους είναι μόλις 51%, ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 95% (μέσος όρος).
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Η μη ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέως (λάθος αποθήκευση, μεταφορά των μπαταριών σε μη ειδικούς κάδους κλπ) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης. Χαρακτηριστικά μία μπαταρία μολύβδου-οξέως, εάν απορριφθεί στο περιβάλλον, μπορεί να μολύνει 1.500 λίτρα νερού, δηλαδή 2 μπαταρίες αρκούν να καταστρέψουν το νερό που θα πιει μια τετραμελής οικογένεια σε ένα χρόνο.
Τις χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας στην ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως, φιλοδοξεί να ανατρέψει η περιβαλλοντική πρωτοβουλία Green Mission, η οποία αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία της Sunlight Recycling του ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού. Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τον επιχειρηματικό κόσμο σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως.
Το Green Mission συσπειρώνει γύρω του θεσμικούς φορείς και υλοποιείται με την υποστήριξη 30 εταιρειών από τους κλάδους του εμπορίου, της βιομηχανίας, της ενέργειας κλπ.
Στους στόχους της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Green Mission, που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Sunlight Recycling, περιλαμβάνονται:
- η συμβολή στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας αναφορικά με τους δείκτες συλλογής των παλαιών μπαταριών μολύβδου-οξέως
- η ενημέρωση και η αφύπνιση του κοινού και των εταιρειών για τα οφέλη της τήρησης των ορθών διαδικασιών ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου – οξέως.
Οι δράσεις του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι οι εξής: για την πρώτη διετία 2016-2017, η πρωτοβουλία του Green Mission στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση 14.000 Ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν ή/και διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε το www.greenmission.gr με βασική επιδίωξη να αποτελέσει μία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών μολύβδου-οξέως.
Iδιώτες και εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν συμβουλές σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως, πληροφορίες για τη νομοθεσία κλπ.
Δυναμικό θα είναι και το 2018 κατά το οποίο αναμένεται η επέκταση της καμπάνιας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στους Δήμους της Ελλάδας με στόχο τη δημιουργία Πράσινων Σημείων Εναπόθεσης των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου-οξέως.
Ολοένα και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στους στόχους του Green Mission. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ενδεικτικά: ABB, ACE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΣΧΥΟΣ, ALTER EGO, ENGIE, IDE INTRACOM, ISOMAT, IT SPARKLES , KION ARCHITECTS, NOVA, PUBLIC, RAYCAP, SIDENOR, SYMETAL, TERRA NOVA, TOYOTA MATERIAL HANDLING, ΑΕΙΦΟΡΟΣ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ , ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΓΙΩΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΔΕΛΤΑ ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ , ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΡΩΝ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΥΡΑΣ, Υ.Π.Α. & ΧΑΛΚΟΡ.
Αξίζει να τονιστεί ότι από το 2014 και στο πλαίσιο μιας μεγάλης επένδυσης ύψους 31 εκατ. ευρώ, η Sunlight Recycling δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κομοτηνής ως η πιο σύγχρονη -τεχνολογικά και περιβαλλοντικά- μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη. Μέσω της ανακύκλωσης ο όμιλος Sunlight καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών του σε πρώτες ύλες, ενώ για το 2017 αναμένεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 55%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Sunlight Recycling εφόσον ενισχυθεί η ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως και η χώρα μας φτάσει στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια αγορά με εκτιμώμενο τζίρο της τάξης των 70 έως και 100 εκατ. ευρώ, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας.
Το σοβαρότερο πρόβλημα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς που δεν καταγράφεται επισήμως.
Η «μαύρη» οικονομία στον τομέα της ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου οξέως, συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα και υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους παρανομούντες.